Nyhetssvep

Publicerad: Onsdag, 6 juli 2022, Skribent: Annie

Att komma tillbaka från semstern kan ibland kännas lite övermäktigt. Tangenterna på skrivbordet ligger obehagligt nära varandra, ord känns jädrigt komplicerade och blicken driver lätt ut genom fönstret. Lätta uppgifter tar en evighet och man känner sig mest förvirrad över vad det är som pågår. Men varje arbetsplats kommer (förhoppningsvis) även med lite roliga saker. I mitt fall var det raka steg (eller så raka de kan bli efter att man mest har släntrat runt i tre veckor) direkt fram till nyhetshyllan för att hitta det senaste. Så här har vi ett litet svep på vad som står på våra nyhetshyllor i sommarvärmen! 

 

The Darkness Outside Us - Eliot Schrefer 

Minerva Cusk var den första personen som blev utsänd för att kolonisera Saturnus måne Titan. När jorden mottar en nödsignal från Titan blir det Cusks brors Ambroses uppdrag att utreda vad som har hänt. Ambrose trodde att han skulle vara ensam på uppdraget men när vaknar upp ute i rymden, helt utan minne av själva uppskjutningen, säger skeppets AI att det finns ytterligare en person ombord - den vackra, mystiska Kodiak från en rivaliserande nation som vägrar låsa upp sin sida av skeppet. Mysterierna hopar sig; Varför finns det inget minne från uppskjutet? Varför verkar det som att främlingar har varit ombord? Varför har skeppets AI Ambroses mammas röst? Vad har hänt med Minerva? De två männen måste både få svar på sina frågor och överleva. Det enda sättet att göra det är genom att göra det tillsammans. 

Det här är så väldigt mycket mer än bara en enkelspårig space-romance. Romantiken är snarare bara en hjärtkramande detalj. Det är mysterium, skruvad överlevnad, fantastisk dialog och världsbyggnad som även kittlar en existentiell nerv om vad det innebär att vara människa. Om ensamhet och gemenskap och allt vad det innebär. 
 

The Martyr - Antyhony Ryan 

Är man ett fan av politiska intriger, svek, religion, domedagsprofetior och episka slag bör man ha läst Anthony Ryans The Pariah som följde Alwyn Scribes resa från bandit, som i jakten på hämnd efter ett svek hamnar i tjänstgöring hos Lady Evadine Courlaine, en adelskvinna med visioner om demoniska apokalypser. Särskilt om man nu vill ta sig an den andra delen som nu står och puttrar på våra nyhetshyllor. 

I The Martyr är Alwyn Scribe nu spionledare hos Lady Evadine Courlain vars fanatiska följare har gett henne tillräckligt med makt för att skapa osäkerhet bland rikets maktelit. När Alwyn blir skickad till hertigdömet Alundia för att stävja ett uppror måste han förlita sig på gamla banditknep för att försvara sin nya position. Gamla hemligheter och nya intriger kommer upp till ytan och när kriget väl hotar att bryta ut kommer det inte bara handla om en konflikt mellan nationer - om Evandines visioner stämmer kommer det handla om hela mänskligheten. 

Daughter of the Moon Goddess -Sue Lyn Tan

Vi är ju svaga för återberättande och utbyggnader av mytologiska berättelser, särskilt när det handlar om att fokuset ligger på något annat än ett eurocentrism. I debutromanen Daughter of the Moon Goddess av Sue Lyn Tan är utgångspunkten den kinesiska berättelsen om mångudinnan Chang’e och mer specifikt på hennes dotter Xingyin.

Xingyin växte upp på månen, ovetande om att hennes existens var en hemlighet för den fruktade Gudomliga Kejsaren. Men när hennes magi blossar upp och hon blir upptäckt tvingas hon fly och lämna allt som hon känner till, inklusive sin mamma. Fast besluten på att rädda sin mamma beger sig Xingyin till det himmelska kungadömet och tar,i förklädnad, värvning i den kejserliga armén. Sida vid sida med kejsarens son lär hon sig bågskytte och magi och hennes farliga eskapader ställer henne slutligen framför svek, farliga pakter, legendariska monster och blodtörstiga fiender. Men den största faran kanske ändå är kärleken. 

Daughter of the moon goddess är den första delen i en kärleksspäckad, actionfylld mytologisk duologi. 

 

The Seawomen - Chloe Timms

Edens ö är det enda Esta har känt till. Efter att en brand har ärrat hennes ansikte och lämnat henne föräldralös har hon tagits in av sin mormor och blivit uppfostrad till att lyda fromhet och vördnad i en strikt religiös sekt på den isolerade ön, långt ifrån civilisationen. Invånarna på ön bor där i tron om att de på så sätt kan undkomma Havskvinnorna - vattenvarelser som har trätt upp på land för att förstöra Guds skapelse och korrumpera människorna. Det enda sättet att hålla sig ren från synd är att aldrig gå in i vattnet. För kvinnornas del betyder det även att de måste få barn inom tolv månader från deras bestämda modersår. Får de inte barn inom den tiden så offras de till havets djup. 

När Esta var liten såg hon ett sådant offer och det har präglat henne. Men när hon råkar få en skymt av världen utanför Edens ö rasar stormen i henne. Världen är så mycket större än vad hon visste. Så när hon slutligen blir bortgift och hennes modersår förkunnas ställs hon inför ett val - kommer hon behöva bära ett barn i det kärleksfattiga arrangerade äktenskapet eller kommer hon möta samma öde som kvinnorna innan henne? 

Chloe Timms debutroman The Seawomen är en atmosfärisk, dystopi om en ö som utforskar hur en liten isolerad ö kan utvecklas under ledarskap av en misogyn kult. Rå och provokativ och obehagligt relevant och närvarande. 

The Bladed Faith - David Dalglish

Slutligen har vi David Dalglish’s senaste installation - den första delen i vad som än så länge sägs bli en triologi i ett ännu större världsbygge (något som Dalglish ofta lyckas göra med framgång.) 

I The Bladed Faith får vi möta Cyrus. Han är den sista överlevande ur kungafamiljen efter att hans land blev invaderat, hans gudar mördade och hans föräldrar - kungen och drottningen - blev halshuggna framför Cyrus då tolvåriga ögon. Efter två års fångenskap efter invasionen får Cyrus plötsligt chansen att fly och sin efterlängtade hämnd genom en mystisk grupp som är på jakt efter en frontfigur till revolutionen. De behöver någon som väcker skräck hos imperiet och enar det kuvade och förtryckta folket. Cyrus passar perfekt i rollen som The Vagrant - en maskprydd, kämpande hämnare. Men att skapa illusionen runt den perfekta hjälten kräver mer än Cyrus hade räknat med, och hans efterlängtade hämnd kan ha ett högre pris än han hade räknat med.  

 

Har man sett Netflix-succén Heartstopper och vill fortsätta ta del av Alice Osemans universum så finns nu även Solitaire som handlar om Charlies storasyster Tori, en ängslig och melankolisk tonåring som kämpar med att förstå sin plats i en värld som inte är designad för personer som henne. Boken utspelar sig efter volym 4 av Heartstopper. 

Under samma författare står även Radio Silence och lurar - om plugghästen Frances som inte tänker låta något stå i vägen för studierna. Men när hon möter Aled vågar hon för första gången vara något annat än fasaden hon har skapat för världen. Så när det förtroendet bryts måste hon möta sig själv och förstå vilken variant av Frances som hon vill vara, men det innebär också att hon måste möta sin mest mörka hemlighet. Radio Silence utspelar sig i samma universum som heartstopper men är helt fristående. En bok som fångar känslan av att vara tonåring i dagens svårnavigerade samhälle, med allt ifrån vänskap, memes, pressen som kommer från skolan och studier, och önskan att bara kunna få vara sig själv och att ha någon som lyssnar.  

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev