Nyhetssvep

Publicerad: Måndag, 8 maj 2023, Skribent: Annie

THE LIVES OF PUPPETS - T.J Klune

Androiden och uppfinnaren Giovanni Lawson har byggt ett hem i skogen med sin mänskliga son, Victor och två maskiner som Victor lagade: den pratglada, neurotiska dammsugaren Rambo och Nurse Ratched (Nurse Registered Automaton to Care, Heal, Educate, and Drill), som är lojal och en gnutta sociopatisk. När Victor, Rambo och Nurse Ratched upptäcker en skadad och avvecklad android med bokstäverna HAP (som sedermera blir hans namn) förstår Victor inte att hans välmening i att ta in androiden kommer skapa en lavin av händelser som kommer att avslöja Giovannis förslutna och hota allas framtid. Snart blir det tydligt att maskinerna inte har någon plats för mänskligheten i sina planer. Bara Victors och hans kompanjoners farliga resa till  City of Electric Dreams för att rädda Gio kommer kunna bestämma vad framtiden innebär... eller om det finns en framtid överhuvudtaget.

T.J Klune har gjort sig kände för sina varmhjärtade och vackra berättelser som nästan sveper in läsarna i en varm filt. Den här queera retellingen av Pinocchio lovar samma stämning... med några fler psykopatiska robotar än vi kanske är vana vid från hans andra böcker.

 

THE FERRYMAN - Justin Cronin

Efter Cronins succé The Passage var det ganska tyst från författaren under ett långt tag. Nu ligger hans senaste megadunk på över 600 sidor på våra nyhetspodier.

Prospera är en utopisk arkipelag, skapad av "The Designer", som är undangömt från den söndrade världen utanför. Invånarna i Prospera leva långa, hälsosamma och lyckliga liv fram tills att de väljer att "gå i pension" då de tas till en del av ön som kallas för "the nursery", där den andra delen av deras liv kan börja. Proctor Bennet jobbar som färjekarl där hans uppdrag är att ge invånarna en lugn och behaglig resa till sina nya liv. Men Proctor har hemligheter - som sin svajjiga hälsa och faktumet att han har börjat drömma, något som ingen annan Prosperaperson gör. Medan Proctor kämpar för att hålla drömmarna en hemlighet i en värld där allt övervakas är spänningen hög på fastlandet där arbetarna som jobbar för att Prospera ska rulla slutar dyka upp till jobbet. Något är på väg att ske och snart måste Proctor komma till insikten att Prospera kanske inte är idyllen som alla tror. En riktig wild ride av dystopi, sci fi och fantasy som ställer krav på läsaren.

 

TOMBS - Junji Ito

Junji Ito är tillbaka med sina mästerliga skräckberättelser! En syster och bro är med om en trafikolycka i de dödas stad och blir fast i gränslandet, en flicka får en snigel till tunga, och en man har en riktigt obehaglig granne som vrålar hans namn varje natt. En hel samling nya berättelser som sträcker sig mellan vansinnigt obehaglig body horror till krypande övernaturliga berättelser i allt mellan hemsökta klassrum, till hemsökta tunnlar, vackra bronsstatyer och obehagliga djuphavsvarelser. 

 

LOVE AND OTHER HUMAN ERRORS - Bethany Clift 

Ibland får vi in böcker som egentligen inte bör förklaras för att hela nöjet är att få ta del av berättelsen förbehållslöst och med öppet sinne. Love & other human errors är en sådan. Men vi kan säga såhär ; vill man ha en varm påminnelse om att kärlek finns överallt i olika format, att hitta acceptans och bara en allmänn “Bridget Jones”-känsla ska man absolut spana in den här. Och oroa er inte - vi har inte gått över till att börja sälja icke-eskapistiska saker utan den finns på våra hyllor av en anledning. 

 

INFINITY GATE - M.R Carey

Pandominion består av ungefär en miljon versioner av Jorden i olika dimensioner som är enade i en allians av politik och handel. Ett oväntat möte mellan en brilliant forskare som råkar dimensionsresa, en fattig, förslavad man med höga ambitioner och en medveten kanin leder till enorma konsekvenser för världarna när en AI-hotar allt de håller kärt. Författaren bakom The Girl with all the Gifts har gett sig in i snäppet mer hård SF med Inifity Gate som är den första delen i serien Pandominion. En bred multiversumberättelse, mixat med känsla och actionspäckad militär sci-fi. 

 

THE ISLES OF THE GODS - Amie Kaufman 

Sedan Sellys pappa försvann ett år tidigare har Selly motvilligt varit en del av besättningen på hans skepp. Hennes plan att fly och återförenas med honom blir totalt sabbat av en oväntad passagerare ombord; den bortskämda, stiliga och mäktiga prinsen Leander av Alinor. Krig är på väg att bryta ut mellan länderna Alinor och Mellacea och Leander måste ta sig osedd till Gudarnas ö och genom en ritual förhindra att de slumrande gudarna vaknar och påbörjar kriget. Men en Mellaciansk plan att lönnmörda prinsen och kickstarta kriget kan bli förödande för alla. 

Amie Kaufman har gjort en hel del YA-tidigare som Illuminae Files och Aurora Cycle, men det här är hennes första soloprojekt på ett bra tag. Flera olika POVs om krigande gudar, förräderi, funnen familj och kärlek i en miljö som nästan får en att känna saltstänket från havet. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev