Nyhetssvep

Publicerad: Torsdag, 20 januari 2022, Skribent: Annie

2022 börjar som alla andra år; gymen är mer eller mindre knökade med människor, folk ska börja läsa mer, spara mer pengar eller resa mer. Hyfsat uttjatade nyårslöften som låter lite likadant år efter år. Personligen har jag gett upp nyårslöften, jag kommer ändå aldrig kunna hålla dom. Jag gjorde det inte förra året och sannolikheten att jag plötsligt kommer göra det bara för att det är ett nytt år är ganska låg.  Nyårslöften är inte som löftena som nu börjar fylla våra nyhetshyllor; löften om andra världar och fantastiska berättelser. Så här är iallafall ett svep över det som just nu står på våra nyhetshyllor.

Ingen som har vandrat in i Stockholmsbutiken har missat vårt jättepodie med de superpopulära böckerna från författaren Mo Xiang Tong Xiu, även känd som MXTX. Författaren gjorde sin succé på den kinesiska webromansiten JJWXC och hennes tre danmei (romantisk relation mellan två män) har snabbt gjort storsuccé i väst, såpass påtagligt att vi har gjort ett helt podie med de tre succéromarnenas första delar;

Heaven Official's Blessing.  - Xie Lian, kronsprinsen till ett blomstrande kungadöme var välkänd för sin skönhet, styrka och sitt goda hjärta. Hans år av hängivenhet och ädla handlingar har gjort att han har uppnått gudastatus. Men han faller från himmeln, om och om igen och befinner sig snart i den dödliga världen, 800 år efter hans första dödliga liv. Nu måste han återigen försöka ta sig upp till skyarna oc vid sin sida har Xie Lian en man som han känner en märklig dragning till. Kanske har de träffats tidigare?

Grandmaster of Demonic Cultivation - En gång i tiden var Wei Wuxian en av Kinas mäktigaste män, en talangfull och briljant ung kultivator som skapade mäktiga krafter av kampsport och spiritualitet. Men ärrad av krigets trauman började Wei Wuxian fascineras av demonisk kutivering och världens respekt för hans förmågor förvandlas snabbt till rädsla och hans död firades över hela landet. Flera år senare vaknar han i en hämndlysten ung mans kropp som har offrat sin själ för att Wei Wuxian ska kunna utkräva hämnd å hans vägnar. Men trots att han har fått chansen till en ny start är hans ännu inte fri från sitt första liv och inte heller från mysterierna som står framför honom. Men den här gången har handen högt hållna och rättfärdiga Lan Wangji vid sin sida, en begåvad ung kultivator vars hängivenhet och minnen av deras tidigare erfarenheter tillsammans kommer skina ett ljus över de mörka sanningarna som omger dem. 

Scum Villain's Self Saving System - Halvdemonen Luo Binghe kom från en fattig och tramatiserad barndom för att sedan bli den vackraste och starkaste av dem alla. med sitt harem på över trehundra fruar härskar han enväldigt över både människor och demoner - iallafall i en kackig webromanserie. Det är iallafall vad Shen Yuan, “Peerless Cucumber” tror när han avslutar Proud Immortal Demon Way’s sista kapitel. Men när en kombination av raseri och dålig kosthållning tar livet av Shen Yaun befinner sig han plötsligt i webromanens värld, återfödd i kroppen av Luo Binghe’s vackra men strikta lärare Shen Quingqui. Men han minns även vad som kommer att hända; Shen Quingqui kommer att bli brutalt straffad för sina brott mot Luo Binghe. Så det finns bara en sak att göra; han behöver komma på god fot med Luo Binghe innan allt är för sent! 

Vill du veta mer om MXTX och romanerna som även har presenterats som månadens fantasy kan du läsa det här

Men det är såklart inte det enda som står glimmar på våra nyhetshyllor; 

Truth of the divine är uppföljaren på den helt fantastiska Axiom’s end, där dottern till en skandalomsusad visselblåsare plötsligt behöver agera tolk mellan utomjordingarna och jordborna. I Truth of the Divine står mänskligheten inför en korsning; vi vet att vi inte är ensamma i universum men detaljerna om den utomjordiska närvaron på jorden är fortfarande inte offentlig information. Medan det politiska läget växer sig alltmer osäkert måste människorna kanske börja fundera på att ge mänskliga rättigheter till utomjordiska varelser. Men hur definierar man “människa” till att börja med? Cora Sabino, dottern till den en kontroversiell visselblåsare, jobbar nu heltid som medlare mellan den utomjordiska eniteten Ampersand och hans entourage. För att göra det hela svårare delar dessutom Ampersand och Cora ett mystiskt band som både är smärtsamt och intimt och som ingen av dom hade förväntat sig. Trots det är Apersand ändå benägen att hålla hemligheter, till och med från Cora. Men när den grävande journalisten Kaveh Mazandarani råkar bevittna mer av Ampersands mekanik är det var meningen att någon skulle se har Cora inget annat val än att lita på Kaveh. Tillsammans måste de övertyga den rädda massan att intelligenta, medvetna entiteter förtjänar rättigheter, oavsett hur skrämmande eller mäktiga de verkar - ett arbete som inte blir lättare när ett mystiskt ljus syns på himlavalvet som kommer göra det känsliga läget ännu mer känsligt. 

The Light of the Midnight Stars är en blandning mellan fantasy, historia och judisk folktro. Djupt i de ungerska skogarna lever Kung Salomons magi vidare i hans ättrligar. De samlas under midnattsstjärnorna för att be, sjunga och utföra små mirakel - och ingen är mer begåvad är Rabbi Isaac och hans tre döttrar som vardera bär på en unik talang. När det som skulle börja med att hjälpa en främling slutar med anklagelser om häxmagi och en nedbrunnen by måste Rabbi Isaac och hans familj fly och överge magin för att påbörja ett nytt liv. Men en mörk dimma sprider sig genom Europa och ingen är säker, inte ens de som gömmer sig. Nu måste de tre systrarna göra sina val - och ändra familjens framtid. 

 Nothing But Blackened Teeth  fotfarande kvar på nyhetshyllan och tipsades om för inte alltför längesedan men tycker ändå att den är värd att tipsas om igen. Någonstans i Japan finns ett gammalt hus som sägs vara hemsökt av en ung flicka i brudklänning som fortfarande väntar på sin brudgum som aldrig dök upp till bröllopet. Efter hennes död begravs hon i husgrunden för att kunna vänta på sin brudgum för alltid. Sägnerna säger också att en flicka offras och begravs varje år tillsammans med den övergivna bruden, eftersom döden kan vara kall och ensam. När en udda och spökgalen kompisgrupp med mycket gammalt groll i bagaget ska spendera en natt i huset för att fira ett annat stundande bröllop, förstår dom att det kanske visst finns en gnutta sanning till de gamla spökhistorierna som omger huset.

Girls of fate and fury - Den tredje avslutande delen av Nastasha Ngan’s Girls of storm and Shadow, triologin som har tagit världen med storm och som har varit överallt på booktok står äntligen på våra hyllor. Lei och Wrens öden är på spel. Lei vet att hon aldrig kommer kunna återvända till the Hidden Palace. Hon kan aldrig återvända till minnena av det hemska som hände där och hon kan aldrig vara i närheten av den sadistiska kungen igen, särskilt inte utan Wren. Men den sista gången Lei såg flickan hon älskade slogs Wren för sitt liv mot en armé av soldater. Kommer de någonsin att återförenas eller har deras öden tagit dem på alldeles för skilda vägar? 

Absynthe - Liam Mulcahey, en tillbakadragen, krigsneurotisk veteran minns väldigt lite från Det Stora Kriget. Tio år senare, när han fastnar i en brutal attack i Chicago, räddas han av Grace, en attraktiv arvtagerska som kan frammana illusioner. Trots att det ser ut som att en hatad rebellgrupp står bakom attacken tror Grace att det är Leland De Pere som står bakom det - Liams’ tidigare befälhavare och numera President i USA. 

Mötet med Grace väcker tidigare glömda minnen hos Liam. Hans tidigare pluton, the Devil’s Henchmen, blev injicerade med ett serum som gav dom telepatiska förmågor och gjorde dom till en väloljad mördarmaskin. Med Grace’s hjälp börjar Liam återfå sina förmågor, och måltavlan på hans rygg blir allt på påtaglig, ännu mer när han upptäcker presidentens mörka planer där Liam’s mystiska serum har varit en del. Nu måste han sicksacka mellan fiender och förmodade allierade för att stoppa presidentens planer. Samtidigt måste Grace dölja sina egna hemligheter som kan visa sig vara minst lika farliga. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev