Nya spel

Publicerad: Torsdag, 11 mars 2021, Skribent: Johannes

Under de senaste veckorna har vi fått in flera spännande och intressant spelnyheter till våra butiker. Idag tar vår kollega Johannes en närmare titt på fyra av dessa nyheter.

Monopol som spel är en riktig vattendelare, och under åren har det kommit ut Monopol-utgåvor i samarbete med fanschises som bland annat Warhammer 40k. Men om du, precis som jag, älskar både tv-serien The Mandalorian och Monopol så har vi precis fått in ett brädspel för dig. Jag pratar såklart om Star Wars The Mandalorian Monopoly.

Den kritikerrosade serien The Mandalorian blev inte bara det stora dragplåstret i samband med släppet av Disneys egen streamingtjänst, den har även hyllats av såväl Star Wars-fans som internationella recensenter. När nyheten kom att serien inom kort skulle bli Monopol-utgåva var jag tveksam, men när spelet nyligen ankom till våra butiker blev jag trots allt intresserad. I detta spel tar du dig runt brädet och köp gömställen, vinn strider, tjäna krediter och skydda The Child. Kom ihåg att om kejsaren får tag på denna eftertraktade varelse (som i folkmun fått namnet ”Baby Yoda”) är spelet över för alla. Du kan välja att spela som en av fyra karaktärer från tv-serien (The Mandalorian, Cara Dune, IG-11 och Kuiil) och med i spelet får du även en The Child-token som ger spelaren som har karaktären ”på hand” tillgång till unika egenskaper. Detta spel är gjort för 2–4 spelare och rekommenderas från 8 år. Spel och regler på engelska.

Är du istället intresserad av brädspel som bygger på korruption, backstabbing och tillfälliga allianser? Då rekommenderar jag dig att kasta ett närmare öga på det relativt nyinkomna strategispelet Tammany Hall. Detta spel utspelar sig under den så kallade Boss Tweeds-eran som ägde rum sig på Manhattans gator mellan 1850 och 1870.

Målet i Tammany Hall är att till varje pris ta makten över New York och få folket på din sida, med eller utan lagliga medel. Samtliga spelare arbetar för att på olika sätt hjälpa immigranter att bosätta sig i New York. Genom att samla på er politiska tjänster från de personer ni lyckas bosätta i staden kan ni (var och en) skicka avdelningschefer till olika delar av Manhattan för att säkra era röster. I slutet av vart fjärde år hålls ett val och den spelare som använder sin maktbas bäst, och lyckas få flest röster, väljs till borgmästare. Spelet är gjort för 3–5 spelare och har en speltid på ca. 90 minuter. Regler och spel på engelska. Rekommenderas från 12 år.

En speltitel som vi fick in under januari, men som tål att tipsas om är legacy-spelet Vampire: The Masquerade – Heritage. Detta maffiga vampyrbrädspel bestående av 21 spelscenarion som utspelar sig över ett händelseförlopp på närmare 700 år. Spelet går ut på ni ska bygga upp era individuella blodlinjer, planera hinder och fällor för era motspelare och uppnå förändringar i historiens flöden. Efter varje enskilt spel/scenario får samtliga spelare samla ihop sina prestationer på sin individuella tidslinje. Dessa prestationer fungerar sedan som en krönika över karaktärens handlingar genom sjuhundra år av historia. Men kom ihåg att era individuella tidslinjer även kan komma att påverka kampanjens slutresultat. Spelboxen kommer fullastad med välgjorda komponenter som en vacker illustrerad scenariobok, sju spelbara karaktärer, 80 unika karaktärer som du kan möta under spelets gång, hundratals spelkort och fem unika spelbräden. Speltid är ca. 45–90 minuter/scenario och du kan återställa hela kampanjen och spela den så många gånger du önskar. Spelet är gjord för 2–4 spelare och rekommenderas från 14 år. Spel och regler på engelska.

Avslutningsvis vill jag självklart passa på att kasta med en spelnyhet för alla X-Men-älskare där ute. X-Men: Mutant Insurrection är ett tärningsbaserat samarbetsspel från Fantasy Flight Games och är ett måste för alla som älskar X-Men-universumet. Spelet var planerat att komma ut på marknaden i slutet av 2020, men på grund av olika anledningar flyttades release-datumet till slutet av februari. Men dem som väntar på något gått, väntar aldrig för länge!

I detta samarbetsspel ska ni tillsammans ge er ut på farliga uppdrag som att rekrytera nya mutanter, skydda oskyldiga människor och slåss mot några av franchisens mest ikoniska skurkar. Spelet innehåller åtta spännande spelscenarion som var och ett avslutas med en massiv uppgörelse mot skurkar som Magneto, Dark Phoenix och Hellfire Club. Detta spel är gjort för 1–6 spelare och rekommenderas från 14 år. Speltid på ca. 60–120 minuter/ scenarion. Regler och spel på engelska.


Kommentarer

Nyhetsbrev