Ny roman från Sarah J Maas

Publicerad: Tisdag, 16 februari 2021, Skribent: Gunilla

Sarah J Maas är en av få fantasyförfattare som översätts till svenska. Helt välförtjänt. Maas var långt fram i vågen av böcker med kvinnliga lönnmördare och hårt prövade härskare i huvudrollerna. Hon var med och definierade en genre som sedan dess är en grundsten inom fantasyn. Hennes första skapelse, lönnmördaren Celaena i Glastronen, har fått stå tillbaka för intrigerna vid feernas hov dit jägaren Feyre fördes av ödet i A Court of Thorns and Roses.

Efter tre böcker i trilogin om Feyre återvände Maas till sin hjältinna och till feernas hov i A Court of Frost and Starlight, en kortare roman om händelser efter kriget om Prythian mot kungen av Hybern. Det var en rörande berättelse om att läka, handskas med sina inre monster och att våga luta sig på de en älskar. Boken tog upp tunga ämnen som PTSD, trauma och depression, men bjöd också på fina, roliga och ljusa stunder.

Men nu är det dags att sätta ljus på andra karaktärer än Feyre. A Court of Silver Flames utspelar sig efter A Court of Frost and Starlight och berättas ur Nestas och Cassians perspektiv. Nesta är en hårt prövad kvinna, som mot sin vilja har tvingats karva ut en plats åt sig vid feernas hov. Förhållandet till krigaren Cassian är komplicerat. Hon retar sig på honom, men de kan inte hålla sig från varandra.

Samtidigt hotar freden av de mänskliga drottningarnas nya förbund. Nyckeln till framgång i striden mot förbundet kan finnas hos Nesta och Cassian, men då måste de ta tag i sina trassliga känslor i det förflutnas demoner. Trauma, starka känslor och höga odds i kampen makten – precis som det ska vara!


Kommentarer

Nyhetsbrev