Nördiga recept från Midgård till USCSS Nostromo

Publicerad: Fredag, 14 januari 2022, Skribent: Johannes och Gabi

Nu ska vi hålla oss borta från restauranger ett tag igen, men det behöver inte vara dåligt. Se det som en möjlighet. Laga mat är kul! Och att pröva nya recept ännu roligare. Johannes och Gabi tipsar om nya nördiga kokböcker.

RECIPES FROM THE WORLD OF TOLKIEN
Har du någon gång undrat hur du gör för att tillaga eget lembasbröd? Eller har du drömt om att få provsmaka en nygjord honungstårta? Då kan vi meddela att väntan är över! Med kokboken Recipes From the World of Tolkien får du uppleva Middle-earth på ett alldeles unikt sätt, nämligen med såväl smak som doft. Här finner du 75 lättlagade och finurliga recept som alla tagits fram med inspirerade direkt från J.R.R Tolkiens episka Sagan om ringen-serie. Som grädde på moset finner du praktiska tips och enkla förberedelsemetoder som gör att även den nyaste av kockar kan tillägga välsmakande och ståtliga rätter som passar såväl orcher som alver.

COOKING FOR WIZARDS, WARRIORS AND DRAGONS
Cooking for Wizards, Warriors and Dragons innehåller mängder av spännande recept inspirerade av olika fantasyverk. Här finns frukost (och så klart andra frukost), huvudrätter indelade i teman från bondgården, jakten och fisket, riktiga festmåltider samt efterrätter och smårätter. Delar av recepten har koppling till några av fantasyns storverk, som The Witcher  och The Wheel of Time, men här finner du även maträtter som hämtat sin inspiration från något nyare titlar som Kingdom of Souls och The Poppy War. Recepten i denna bok rör sig brett mellan matkulturerna, och du ges möjlighet att testa allt ifrån getgryta till fläskdumplings. Bra att känna till är att vissa av ingredienserna kan vara lite knepigare att få tag i, som exempelvis fasanbröst, lotusfrön och färsk bläckfisk, men å andra sidan är det både inspirerande och fantasieggande att läsa.

BACK TO THE FUTURE: THE HILL VALLEY COOKBOOK
Med denna bok får du möjligheten att uppleva den vackra och idylliska staden Hill Valley, och nostalgiminnas Marty McFly, Doc Emmett och de andra ur Tillbaka till framtiden. Denna kokbok innehåller recept från 1985, 1955 och 2015 och bjuder på härliga hopp mellan filmanekdoter och kreativa recept som hoverbord-kakor. Den är såklart laddad med fullfärgsfotografier från filmerna samt hjälpsamma anteckningar från några av filmseriens älskade karaktärer. Passar bra till såväl hemmakocken som Back to the Future-älskaren.

TOMB RAIDER: THE OFFICIAL COOKBOOK AND TRAVEL GUIDE
Tomb Raider: The Official Cookbook and Travel Guide tar avstamp i den mycket populära TV-spelserien. Här får du möjlighet att, på ett unikt sätt, uppleva de platser som Lara Croft besökt under sina 25 år som äventyrare. Boken innehåller ca. 40 recept och smakerna tar dig till nästan alla världsdelar. Gör din egen vada pav (från det indiska köket) eller bjud dina vänner på okonomiyaki (från det japanska köket). Förutom att ta med dina smaklökar på en världsomspännande resa, bjuder denna bok på spännande fakta om de städer, länder och platser som du känner igen från spelserien. Boken innehåller även fantastiska illustrationer. Rekommenderas för såväl Tomb Raider-fans som resenärer och matälskare.

TILL BORDS MED ASTERIX
Denna lättsamma kokbok, skriven av Thibaud Villanova, kommer fullastad med recept inspirerade av de glada gallernas resor och äventyr. Här finner du 40 gedigna recept som presenteras med mycket humor och hungerskapande bilder. Boken sträcker sig över hela det galliska (nåja, franska) köket och vidare. Njut av rätter som ”Queneller från Lugdunum” och ”Hövding Majestix ugnsbakade äpplen”. Om du önskar något mer festligt rekommenderar vi dig att titta närmare på de romerska festrecepten, som ”Stuvning på Caesars lagerkrans” och ”Fondue från Diplodocus palats”.

FINAL FANTASY XIV: THE OFFICIAL COOKBOOK
Kliv in i den magiska världen som är Final Fantasy XIV och upplev smaker från hela Eorzea. Final Fantasy XIV: The Official Cookbook är skapad av Victoria Rosenthal, som även gjort kokböcker som Destiny: The Official Cookbook och Fallout: The Vault Dweller's Official Cookbook. Här finner du tydliga steg-för-steg-anvisningar och handfasta tips. Lär dig tilläga ikoniska rätter från spelet, som exempelvis ”Farmer's Breakfast”, riddarens bröd från Coerthas och den uppskattade efterrätten ”La Noceas Rolanberry Cheesecake”. Boken innehåller även recept på snabba snacks som du kan njuta av medan du utforskar Eorzea. Självklart rammas detta in med hjälp av vackra bilder och historier, vilket gör att du får möjligheten att uppleva Final Fantasy XIV på ett alldeles unikt sätt.

ALIEN THE OFFICIAL COOKBOOK
Alien The Official Cookbook, skriven av Chris-Rachael Oseland, är en kokbok med fokus på den visuella framställningen. Det unika upplägget börjar redan i innehållsförteckning, som inte är indelat efter för/huvud/efterrätt, utan efter Xenomorphernas livscykel. Här finner du kapitel som ”Eggs” (som innehåller recept likt fylld acorn squash och rostade rödbetor och popcornbollar) och ”Facehuggers” (visar hur du formar de små rackarna av bok choy, bakpotatis eller fylld paprika). I kapitlet ”Chestbursters” finner du många olika varianter på platt mat med något som ”hoppar ut”. Boken avrundas med såser och menyförslag. Detta är en perfekt kokbok för temafesten och halloweenkalaset. Recepten är anpassad för att servera större sällskap och det finns tydlig allergiinformation samt förslag på hur recepten kan anpassas.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev