Mot andra världar

Publicerad: Måndag, 7 september 2020, Skribent: Gunilla

I går började SVT Play sända Mot andra världar – Jesper Huors K Special-dokumentär om det svenska rollspelsundret. Vi förflyttas till 80-talet och möter pojken Jesper, som känner sig utanför och ensam innan Drakar & Demoner öppnar en dörr mot världar bortom vardagen. Under sommarlovet i Sandhamn utanför Stockholm möter Jesper en blyg Johan Egerkrans och bjuder in honom i spelgruppen. Johan är bäst i gruppen på att rita och älskar monster och drakar.  På andra sidan Stockholm, på Mälaröarna, lär sig samtidigt Simon Stålenhag rita och låter sig inspireras av brorsans utgåva av rollspelet Mutant.

Berättelsen om unga spelare som så småningom skulle bli konstnärer och journalister varvas med intervjuer där de som skapade spelen ger sin bild av tiden. Där finns Fredrik Malmberg, som startade Äventyrsspel och drog igång den svenska rollspelsindustrin efter tid som praktikant hos amerikansk Chaosium. Michael Petersén och jag pratar om vårt arbete med spelen Mutant och KULT. Gabrielle de Bourg spelleder en grupp i SF-Bokhandelns källare och diskuterar spel och queerness. Andra kända ansikten är SF-författaren (och tidigare SF-bokhandlaren) Karin Tidbeck, rollspelshistorikerna Anna-Karin Linder och Orvar Säfström, och förläggarna på Fria Ligan som gav nytt liv åt Mutant med År Noll.

Supernostalgiskt för mig som var med och gjorde spelen när det begav sig! Efter förhandsvisningen gick jag hem och rotade fram de gamla rollformulären från provspelningarna av Mutant och KULT. Där fanns alla gamla testspelare – Karin och Paula och Hansi och Jonte och alla de andra – som också hade en stor del i att det svenska rollspelsundret kom till. Tack allihop! Och tack Jesper, för en jättefin film!

Gunilla Jonsson


Kommentarer

Nyhetsbrev