Mordmysterier i sommarvärmen

Publicerad: Måndag, 26 juli 2021, Skribent: Annie

När mamma kom hem med enorma bokpåsar fyllda med mordmysterier visste jag som barn att det var sommar på riktigt. Vi skulle ligga obekvämt vid klipporna med var sin bok - mina böcker fyllda med magi och drakar, hennes med blodiga mord och privatdetektiver. Ibland började jag läsa någon av mammas böcker och blev ofta helt tagen. Det behövs visserligen något mer än bara ett saftigt mord och läsarens egna försök att lista ut vem den skyldige är för att det ska bli en bra berättelse, men det ger en bra skjuts på vägen. Har har jag sammanställt en lista på böcker jag gilllar som har det där extra saftiga mordmysteriet - allt ifrån katt-råtta leken mellan mördare och detektiv till whodunits, till spel.

I Shape of Darkness möter vi den åldrande, tragediförföljda ungmön Agnes Darken som kämpar med att försörja sin åldrande mor och sin systerson i ett mörkt och dystert Bath genom att sälja siluettporträtt - ett yrke som sakta men säkert är på väg att dö ut nu när nymodigheten fotografier är på uppgång. Men när någon plötsligt börjar mörda gamla kunder är Agnes den enda som tror sig se en koppling mellan henne själv och morden. Förtvivlad och rädd söker sig Agnes till ett medium i hopp om att få kontakt med offren och av dem få ett namn på mördaren. När det elvaåriga barnmediet Pearl, som bär på mycket egen sorg, och Agnes nystar i händelserna kommer saker bli ännu mörkare än de hade kunnat räkna med. Det leder till ett slut som ingen väntar sig. Finns för tillfället på vår kampanjhylla och vi har rekommenderat den tidigare. Recensionen kan du läsa här.

Den som istället vill ha en bisarr detektivberättelse kan läsa The City & The City. När en mördad kvinna hittas i staden Beszel ser det först ut att vara ett rutinfall för kriminalinspektören Tyador Borlú. Men för att utreda fallet måste Borlú resa från det förfallande Beszel till den närliggande, rika och levande staden Ul Qoma som är allt som Beszel inte är. Tillsammans med Ul oumas detektiv Qussim Dhatt hamnar Borlú i en mörk undre värld fylld med rabiata nationalister som är fast beslutna att förinta den andra staden och idealister som drömmer om städernas förening. Och medan de undersöker den döda kvinnans hemligeter anar de att klyftan mellan de två städerna är bredare och mer höljd i dunkel än de anade - och att deras liv också kan vara i fara. Storslaget och tänkvärt detektivarbete med starka politiska inslag.

I The Demonlished Man planerar Ben Reich ett brott som inte har begåtts på 70 år - han ska mörda någon. Att ingen annars mördas beror inte på att Reich lever i ett utopiskt samhälle, utan snarare för att det är omöjligt att komma undan i en värld där det finns telepatiska människor. Men Ben Reich har inget val - hans företag håller på att gå under och det rivaliserande företaget vägrar att gå med på förlikning. För att dölja spåren efter mordet anlitar Reich en högt rankad telepat, men polisprefekten Lincoln Powell vet att Reich är skyldig. Enda problemet är hur han ska kunna bevisa det. En spännande blandning av sci fi, kriminalroman och thriller som verkligen greppar tag i en.

Vill du själv vara med och aktivt lösa mysterium? Testa Unlock och unLOCK you inner sherLOCK. Boxen Heroic adventures innehåller tre spel i olika svårighetsgrad, bland annat ett där du ska lösa ett mord. Ni spelar med tillhörande kortlek och app och löser mysteriet genom att ex. lägga ihop rätt kort med varandra, leta efter siffror på bilderna, öppna kassaskåp i appen med koder och lyssna efter ändringar i appens musik. Passar för 2 - 6 spelare (det finns även andra boxar som man kan spela själv) och varje spel tar cirka 50 - 75 minuter.

Och självklart så har vi ju dessutom hur mycket Sherlock Holmes som helst. Det är bara att välja och vraka härifrån om du vill stilla begäret för ett klassiskt Sherlock-fall!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev