Boktips!

Publicerad: Torsdag, 28 januari 2021, Skribent: Erica

Min första Purcell-upplevelse skedde i oktober 2018, när jag läste The Corset. Trots en aningen skakig upptakt  – vilket berodde på att jag i begynnelsen av vår författare-och-läsare-relation inte visste om Laura Purcell faktiskt tillhörde frenologernas skara (mig veterligen så är hon inte det) – så blev Purcell under bokens gång en av de författare vars kommande titlar därefter konsekvent kom att hamna på min att-läsa-lista.

En av Laura Purcells styrkor ligger i att med ord kunna måla upp en kuliss som liksom lyckas skärma av läsaren från sin verkliga omgivning och transportera en till det viktorianska England; i detta fall ett trist och dystert Bath.Här introduceras vi för  Agnes Darken, en ungmö med gott om tragedier i bagaget, som bor tillsammans med sin åldrande mor och sin systerson.

Agnes gör sitt bästa för att försörja för dem alla genom att sälja siluettporträtt, och när någon plötsligt börjar mörda hennes forna kunder är Agnes den enda som tror sig se en koppling mellan henne själv och morden.Förtvivlad och rädd söker Agnes sig till ett medium, i hopp om att kunna få kontakt med offren och av dem få ett namn på mördaren. Men vad som sker när Agnes och Pearl, det elva år gamla barnmediumet som bär på mycket egen sorg, söker kontakt med de döda tar händelserna snart en ännu otäckare vändning.

Laura Purcells berättelser gör sig ofta en maklig start och stundvis, i början, kan Shape of Darkness kännas lite väl sirapig, inte helt olikt att trampa på en motionscykel och bli frustrerad över att en inte kommer någon vart.
Men så förändras något. Det sker så gradvis att det är först när du märker att du är törstig och att teet kallnat som du verkligen blir varse det. Därefter är det en kamp för ögonen att hinna ta in texten i samma takt som du behöver få veta hur allt hänger ihop.

Och när du når slutet så sitter du där med boken i knät och undrar exakt när den blev en av de där böckerna som du inte riktigt kan skaka av dig.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev