Manganyheter

Publicerad: Fredag, 3 februari 2023, Skribent: Annie

En välkänd författare i en annan värld, talande hundar och hur knepigt det kan vara att bo med överbeskyddande andar. Riktigt spännande saker blad manganyheterna! 

TOMB RAIDER KING VOL 1
2025 har mystiska gravkammare dykt upp och helt förädrat maktstrukturerna i världen. I gravkamrarna finns nämligen mystiska reliker (som inte nödvändigtvis behöver vara föremål…) som ger olika krafter till bärarna och de som var snabba på bollen fick snabbt makt. Efter att ha blivit förådd av sin arbetsgivare och lämnad att dö gömmer sig den gamla gravplundraren Jooheon Suh i kamrarna för att stjäla relikerna som dyker upp. Men plötsligt transporteras han 15 år tillbaka i tiden av en mystisk kråka. Beväpnad med flera års plundringskunskap och med visshet om vad som kommer att hända kanske han kan bli nästa, eller den första, kungen över kamrarna. 
Det är kul att se att koreanska webtoons fortsätter plockas upp av den västerländska marknaden. Den senaste som har hamnat på våra hyllor efter att ha blivit internetfenomen är Tomb Raider King av Sanji-jiksong. Det är lätt att jämföra med Solo Leveling som också handlar om en övermäktig person som är den enda överlevaren från en lurig grotta. Men låt er inte luras. Jooheon Suh har hämnd som sitt enda motiv och är beredd att offra allt för det. 

NO LONGER ALLOWED IN ANOTHER WORLD VOL 1
Isekai (översättning annan värld) används just nu flitigt inom manga. Det är ett fenomen som handlar om att återfödas i en ny värld där kunskap och erfarenheter från tidigare liv visar sig användbara. Ozamu Dazai (författaren bakom den vansinnigt opeppiga och riktigt sorgliga No Longer Human) blir har ett förödande möte med “the Isekai Jackpot truck” och  återföds som den utvalde i en värld som behöver räddas. För honom blir det mest irriterade då han letar efter en bra plats att dö på. Olyckligt nog lyckas alla hans äventyr i den nya världen sluta lyckligt för alla inblandade (utom för honom själv, då han helst bara vill bli av med allt och återförenas med sin älskade i “rätt” efterliv.). Mörk humor i tuggummiland. Det ryktas att det även kommer bli anime av det hela. 

I'M QUITTING HEROING VOL 1
Efter att ha räddat världen från Demonhärskaren märker hjälten Leo att världen inte behöver honom längre. Den ofattbara styrka som gjorde honom till människornas största vapen under kriget gör honom bara fruktad i fredstider. Folk börjar viska om att det bara är en tidsfråga innan han vänder sitt vapen mot människorna. Men om den goda sidan inte behöver honom längre får han väl söka jobb någon annanstans. Tyvärr finns det bara ett enda ställe som söker arbetskraft - hos hans förra motståndare. 

DOOMSDAY WITH MY DOG VOL 1
En ny, ganska gullig trend inom manga är den lättare apokalypsen, den som inte handlar så mycket om strid eller överlevnad utan snarare om de filosofiska frågorna undergången väcker. I Doomsday With My Dog följer vi den smarta och otpimistiska shiban Haru som konverserar med sin ägare om vad tillvaron innebär och gladeligen erbjuder sina visdomsord. Full av roliga konversationer och gullig konst.

A CONDITION CALLED LOVE 1
16-åriga Hotaru har alltid varit ambivalent till kärlek och istället fokuserat på att ha roligt med sina vänner och sin familj. Så när hon ser sin klasskompis Hananoi sitta i snön efter ett stökigt, offentligt uppbrott erbjuder hon sitt paraply utan att tänka så mycket mer på det. Det gör däremot tydligen Hananoi, för dagen därpå bjuder han ut henne på dejt mitt i klassrummet. Det blir startskottet för helt nya känslor för Hotaru. 

MALEVOLENT SPIRITS: MONONOGATARI VOL. 1
När andar läcker över till människovärlden kan de besätta gamla föremål och ta fysisk form som tsukogami. De kan bli våldsamma, vänliga eller någonstans mitt emellan. Saenomeklanen försöker varsamt guida dem till den rätta sidan för att saker och ting inte ska bli farliga. Kunato Hyoma är en del av klanen men bär ett agg mot tsukogami sedan de tog något viktigt från honom. Av rädsla för att Hyomas ilska ska bli ett hinder för Saenomeklanen skickarmorfar iväg honom för att bo hos en ovanlig flicka med tsukogami som familjemedlemmar. Actionspäckad och spännande! 

KNIGHT BLOOMS BEHIND CASTLE WALLS VOL. 1
Rosa drömmer om att bli en stark och modig krigare, men för att bli det måste hon stiga i rankerna och först börja som väpnare. Det är kanske inte de mest äventyrliga uppdragen hon får, som att hugga ved eller att ta hand om hästarna. Men det är viktig träning inför den storslagna framtiden och varje liten tvättrunda eller örtinsamling möter hon med ridderligt mod! Riktigt varmhjärtad manga om en klumpig med driven hjältinna som ger allt för sin dröm. Dessutom full med intressant fakta om slottsliv och vardagssysslorna förr i tiden.
 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev