Lovecraft!

Publicerad: Tisdag, 14 april 2020, Skribent: Linda

Howard Philip Lovecraft sägs ha varit rädd för allt. Han såg onämnbara fasor i det okända OCH det välkända, i luften, i mörkret, i djupet och i den egna hjärnan. Kanske var det just den förmågan som gjorde honom till den mest inflytelserike skräckmästare vi har. Det går knappt att få en förståelse för hur tongivande hans verk varit för dagens skräck, men för den som vill se fasorna Lovecraft såg har vi just nu samlat en kampanj med både hans egna originalverk och modern litteratur som inspirerats av hans skildringar av onämnbara ondskor. Dessutom rekommenderar vi några av de bästa spelen som inspirerats av han världar. 

I Victor Lavalles The Ballad of Black Tom gör författaren upp med de rasistiska inslagen i Lovcrafts novell The Horror at Red Hook, från tjugotalet- ett värdigt sätt att uppdatera och kommentera de problematiska inslagen i denna klassiska litteratur. 

The King in Yellow är istället en bok som inspirerade Lovcraft själv, och som han lånade delar från till sina egna noveller. Nu på senare år är har den fått ett enormt uppsving efter att ha inspirerat tv-serien True Detective också. 

Ett ännu mer aktuellt exempel är N.K Jemisins helt färska, (och dessutom en favorit hos oss i personalen) The City We Became. Även här är det uråldrig namnlös skräck som vaknar ur sin dvala under staden och hotar att förgöra de människor som oanande lever sina liv ovanför.


Kommentarer

Nyhetsbrev