Liftarens guide till galaxen har fyllt 42

Publicerad: Måndag, 9 mars 2020, Skribent: Gunilla

8 mars 1978, för 42 år och en dag sedan, sändes första avsnittet av The Hichhiker’s Guide to the Galaxy på BBC Radio 4. Ingen anade då att radioserien skulle bli ett fenomen som ge upphov till romaner som för många blev inkörsporten till science fiction. Adams själv påstod att han fick idén till Arthur Dents äventyr när han liftade genom Europa med reseguiden The Hitchhiker’s Guide to Europe i packningen. Efter framgången med radiopjäsen gick han vidare och skrev en bok baserad på de fyra första radioavsnitten. Den publicerades 1979 och blev en slags science fiction-romanernas svar på Sagan om ringen – sf-boken alla läste, också om de inte brydde sig om science fiction. Den var hade precis rätt blandning av nördiga detaljer och cool samtidskänsla.

Plus, förstås, att den var och är jävligt rolig. Det ska inte underskattas. Det är svårt att skriva roliga böcker och Adams var bland de roligaste. Han dog alldeles för tidigt 2001, men Liftarens guide till galaxen är fortfarande bland de roligaste man kan läsa om irrfärder i rymden.

Till minne av 42-årsjubileet har en utgåva av manuset till radiopjäserna kommit ut på nytt. Rekommenderas! De är faktiskt nästan lika roliga som boken.

Varför just 42-årsjubileet ska firas vet ni säkert redan. Om inte ska ni absolut läsa boken.


Kommentarer

Nyhetsbrev