Lesbisk magi vinner World Fantasy Award

Publicerad: Fredag, 11 november 2022

Vinnarna av World Fantasy Awards annonserades förra veckan på fantasykongressen i New Orleans. Pris för bästa roman gick till The Jasmine Throne, som på ett bra sätt lyfter många teman som blivit allt viktigare för genren. Boken har beskrivits som ‘‘morally grey lesbians setting an empire ablaze’’. Vem vill inte läsa något sånt? Och konkurrensen från de andra nominerade titlarna var hård. Alla titlar på listan är riktigt bra läs.

THE JASMINE THRONE av Tasha Suri
Suri har förlagt sin roman till ett rike inspirerat av indisk kultur, sorgligt underrepresenterad i fantasyn. Imperiet i fråga styrs av en brutal härskare, Chandra, som har en ohälsosam attityd till eld. Människor, hus, och hela städer läggs i aska när han ska befästa sin makt. Kejsarens syster, prinsessan Malini, fogar sig inte i rollen som biperson i broderns eldfängda saga. Det straffar sig. Hon skickas i exil till ett tempel där barn med mystiska gåvor har tränats och där människor ibland förvandlas till växter. Där förväntas hon dö en långsam död. Istället faller hon för kammarjunfrun Priya, en kvinna med märkliga krafter, och kanske någon som kan hjälpa till att störta Chandra från makten. Men Priya tänker inte låta sig förvandlas till en bifigur i Malinis saga. Det hela utvecklar sig till en komplex, eldfängd historia. Som socker på kakan får vi ett nytänkande och fascinerande magisystem! Bok två i serien, The Oleander Sword, har också hunnit komma ut.

BLACK WATER SISTER av Zen Cho
Cho slog igenom med Sorcerer to the Crown, en magisk historia satt i det tidiga 1800-talets England, men med kopplingar till kineisk och malayisk mytologi. Det östasiatiska spelar huvudrollen i Chos fristående roman Black Water Sister. Den utspelar sig i vår tid. Jess Teoh har växt upp i USA, men flyttar med sina föräldrar tillbaka till familjens gamla hemland, Malaysia. Där börjar mystiska saker hända. En död kvinna talar i huvudet på Jess. Det visar sig att en äldre släkting har ouppklarade affärer som rör Svarta vattnets syster, en lokal gudinna. Jess dras in i intriger med rötterna i det förflutna.

A MASTER OF THE DJINN av P. Djèlí Clar
A Master of Djinn har sedan tidigare vunnit det prestigefyllda Nebulapriset. Clar tar oss med till ett alternativhistoriskt Kairo 1912, en modern metropol full av mekaniska uppfinningar och magi. För femtio år sedan bröt mystikern Al-Jahiz barriären mellan vår värld och andra plan, och plötsligt översvämmades världen av djinner, andra magiska väsen och övernaturliga fenomen. Detta ledde till att Egypten blev en stormakt och kastades in i en modern era. Fatma el-Sha'arawi var den första kvinnliga polisen i Egypten (men är inte längre den enda) och arbetar på departementet som utreder övernaturliga brott. Hon har gjort ett namn för sig själv med sina äventyrliga fall och sina ständigt välskräddade kostymer. I hemlighet dejtar hon Siti, en prästinna i den förbjudna Sekhmet-kulten, som hon träffat under ett fall. Läs Lisas text om  boken här.

THE CITY BEAUTIFUL av Aden Polydoros
Tyvärr har vi inte Polydoros övernaturliga mordhistoria med judiska emigranter från Östeuropa i 1890-talets Chicago i lager. Vi hoppas få in den, men har inget datum.

THE LAST HOUSE ON NEEDLESS STREET av Catriona Ward
En ruggig skräckthriller som prisats av bland andra Stephen King. Ted bor med dottern Laura i ett sönderfallande hus i änden av Needless Street. Möjligen är han skyldig till något fruktansvärt, kopplat till en liten flickas försvinnande för många år sedan. Möjligen har den försvunnas syster rätt när hon ger sig ut på jakt efter hämnd. Eller kanske är sanningen något ingen har väntat sig? Otäckt och mångbottnat.

Utöver romaner delas pris ut till kortromaner, noveller, enskilda fantasyskapare och bildkonstnärer. Alla vinnare och nominerade hittar du här.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev