A Master of Djinn

Publicerad: Torsdag, 9 juni 2022, Skribent: Lisa

P. Djèlí Clark vann med A Master of Djinn det prestigefyllda genrepriset Nebula Award härom veckan.

A Master of Djinn tar oss till ett alternativhistoriskt Kairo 1912, en modern metropol full av mekaniska uppfinningar och magi. För femtio år sedan bröt mystikern Al-Jahiz barriären mellan vår värld och andra plan, och plötsligt översvämmades världen av djinner, andra magiska väsen och övernaturliga fenomen. Detta ledde till att Egypten blev en stormakt och kastades in i en modern era. Fatma el-Sha'arawi var den första kvinnliga polisen i Egypten (men är inte längre den enda) och arbetar på departementet som utreder övernaturliga brott. Hon har gjort ett namn för sig själv med sina äventyrliga fall och sina ständigt välskräddade kostymer. I hemlighet dejtar hon Siti, en prästinna i den förbjudna Sekhmet-kulten, som hon träffat under ett fall.

En mystisk massaker på ett hemligt sällskap av rika, mestadels vita, människor blir ett fall för Kairopolisen, och ett vittne hävdar att den som utförde dådet var den mytomspunne Al-Jahiz själv, som varit försvunnen i många år. När den mystiska personen sedan dyker upp på fler platser och visar prov på magiska förmågor som hotar friden mellan människor och djinner sprider sig oron fort. Fatma måste navigera både politiska situationer och övernaturliga faror. Samtidigt blir hon tilldelad en ny partner som hon inte har önskat sig, och det verkar som att Siti håller hemligheter för henne.

A Master of Djinn är en trevlig blandning av fantasy och alternativhistoria, som inte heller skyggar från att ta upp kolonialism och Egyptens historiska relation till Europa. Fatma och andra muslimska karaktärer diskuterar religion och personliga val kring det med varandra. Rasism och colorism från majoritetsbefolkningen drabbar nubiern Siti. Alltihop är långt ifrån det jag brukar tänka på som genren ”européer på äventyr dricker te i Egypten”, som alltför många böcker i den här miljön och tidsepoken landar i.

P. Djèlí Clark har tidigare skrivit noveller i samma universum med delvis samma protagonister, ”Haunting of Tram Car 015” och ”A Dead Djinn in Cairo”, men A Master of Djinn går bra att läsa helt fristående.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev