Leiji Matsumoto 1938-2023

Publicerad: Måndag, 20 februari 2023

Den internationellt hyllade mangalegenden Leiji Matsumoto har gått bort, 85 år gammal. Känd främst för sina episka rymdäventyr, steg han med verk som Space Pirate Captain Harlock, Starzinger, Galaxy Express 999 och Queen Emeraldas permanent in sig bland de största mangaetcknarna. Han var även delaktig i projektet Space Battleship Yamato. Senare i sin karriär, samarbetade han med bandet Daft Punk för att skapa musikvideor till albumet Discovery. Dessa videor bilder tillsammans det animerade musikverket Interstella 555 med omisskännlig Matsumoto-stil på bandet och andra figurer.

De flesta av Leiji Matsumotos verk har animerats eller fått live-action serier, ofta flera gånger om. För en hel del äldre svenskar var deras första möte med anime i form av svenskdubbade Starzinger, hans science fiction-version av den storslagne Resan till Väster. Även Galaxexpressen 999, en melankoliskt färgad rymdodyssé ombord på ett tåg som färdas mellan stjärnorna kom till oss, om än aldrig komplett. Space Battleship Yamato var en annan av hans verk som kom tidigt till väst, då engelskdubbad och omdöpt och omklippt till Star Blazers. Med sin sammanhållna berättelse, att jämföra med dåtidens mycket mer episodiska tv-serier, och seriösa förhållningssätt till ämnen som krig, förlusten av ett hem och miljöförstörelse, gjorde den djupt intryck på många tittare.

Matsumotos kändaste figur är utan tvekan rymdpiraten Harlock, en ensam vandrare mellan stjärnorna. Han dyker upp i både sina egna serier och gästspelar i andra verk, alltid stoiskt kämpande mot förtryck och tyranni. Ärrad, tystlåten och med snedlugg har Harlock har inspirerat så skilda mangatecknare som Osamu Tezuka och Naoko Takeuchi i deras arbete: både den frilansande kirurgen Black Jack och Sailor Moon’s stöttepelare Tuxedo Mask lånar drag av rymdpiraten.

För moderna läsare och tittare som ännu inte upptäckt Matsumoto, kan hans egenartade tecknarstil där figurerna varierar mellan att vara små och satta och nästan jugendlikt långsmala, se främmande ut. Men berättelserna är väl värda att ta till sig, antingen som manga eller någon av de många film- och tv-serieversioner som finns. Figurerna passar in i sina miljöer där imposanta skepp möter gamla miljöer med drag av vilda västern, och stjärnorna glimmrar mot djupsvarta bakgrunder. Stillsamma och ekande av ensamhet, fångar hans serier rymdens storhet och själens utsatthet som bara den allra bästa science fiction klarar av.

Vila i frid, Leiji Matsumoto!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev