Läs en julsaga

Publicerad: Onsdag, 23 december 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Nu är det dags att slå sig ner med en skimrande saga och låta tusen juleljus tändas. Men visst blir julen bättre om tomtarna får sällskap av en och annan enhörning? Eller kanske en Gromte? God jul på er allihop!

GOD JUL ÖNSKAR GROMTEN av Lena Förlander-Ulf
I ett litet land långt uppe i norr bodde de gröna gromtarna. Gromtarna matade djur i vinterkylan, skötte såriga tassar och hjälpte små plantor att växa sig starka på blåsiga fjäll. Allra hårdast arbetade gromtarna veckorna innan jul. Då samlade de ihop gamla skidor, böcker, pussel, dockor och bilar utan hem. De ville att alla barnen skulle få något alldeles eget på julafton. Sagan om gromtarna är fin liten saga med ett viktigt miljöbudskap. Boken väger bara 40 gram och kan skickas som julkort. Gör en grön gärning i jul och sprid budskapet om återvinning!

EN ENHÖRNING TILL JUL av Anna Currey
Det är bara några få dagar kvar till julafton när Milly och hennes mamma åker till morfar. Men på kvällen kan Milly inte somna. Hon sätter sig upp i sängen och tittar ut över skogen och de månbelysta vita fälten. Plötsligt kommer en enhörning försiktigt trampande över den gnistrande snön, rakt in i morfars trädgård.

SNÖSYSTERN - EN JULBERÄTTELSE av Maja Lunde & Lisa Aisato
Storslagen högläsning för hela familjen. Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är, och de blir snart vänner.

JUL I STALLET av Astrid Lindgren
Astrid Lindgrens "julevangelium" har blivit något av en klassiker som vid det här laget lästs av generationer barn. Den stämningsfulla berättelsen om barnet som föds i stallet den allra första julnatten kom ut första gången 1961 och kommer nu i efterlängtad nyutgåva. Mästerligt illustrerad av Lars Klinting som skapat en svit vidunderligt vackra, tidlösa bilder i vintrig miljö.

FATHER CHRISTMAS'S FAKE BEARD av Terry Pratchett
De bästa julberättelserna från Skivvärldens skapare. Här kan vi läsa om exploderande julpajer, fasansfulla snögubbar och jultomtens äventyr på zoo.

OSCAR THE HUNGRY UNICORN EATS CHRISTMAS av Lou Carter
Enhörningen Oscar är hungrig. Han har redan ätit upp julgranen och julstrumporna. Nu ligger julklapparna illa till. Och riktigt hemskt vore om han åt upp renfodret som gör att jultomtens renar kan dra släden. Det kan han väl inte ha gjort? Eller?

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS av Tim Burton
Den käraste julsagan för många. Halloweens hålögda härskare Jack Skellington vill hitta något nytt för att muntra upp halloweenfirandet. Han inser att det är julen han behöver! Genialiskt illustrerad med fyndiga texter.

FATHER CHRISTMAS LETTERS: CENTENARY EDITION av J R R Tolkien
En jubileumsutgåva av Tolkiens brev från jultomten. Boken kom ut första gången 1920 och samlade de brev Tolkien hade skickat från Nordpolen till sina barn varje år.

ENID BLYTON'S CHRISTMAS STORIES av Enid Blyton
Nostalgi för alla som läste Enid Blytons böcker om Fem på äventyr som barn på 60- och 70-talet. Blyton skrev också ett stort antal julsagor som här har samlats i en volym.

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev