Lär dig mer om Japan

Publicerad: Onsdag, 25 augusti 2021, Skribent: Annie

För oss nördar har Japan aldrig varit långt bort. I allt ifrån animekonsumtion, till tv-spel, till böcker med tydliga influenser från Kentaro och Ito. Men på senaste tid har känslan varit att Japan har smugit sig närmre än någonsin.

Här i butikerna märker vi det på flera olika sätt; vi har nog aldrig fått så många frågor från nyfrälsta animetittare som vill hitta en bra manga att börja med. Olyckligtvis sammanfaller det med att våra mangahyllor aldrig ekat så tomt som de gör just nu. Och det finns anledningar till det. Efterfrågan har helt enkelt varit absurt hög och distributörerna hinner inte med; typ alla har börjat läsa manga! Enligt en jättespännande artikel från Publishers Weekly har 2021s första kvartal slagit alla rekord och som det ser ut nu så kommer det fortsätta stiga. 

Anledningen till att manga boomar är såklart att folk har haft tid och möjlighet att hitta nya saker under karantän-tider och att anime aldrig har varit mer närvarande i västerländsk populärkultur; Netflix har uppsjöar av anime, filmen Demon Slayer: Mugen Train (som är den mest sedda biofilmen genom tiderna i Japan) spelas på svenska biografer, och innan det var det Your Name och Weathering with you, för att nämna några. Vi har alltid märkt av intresset för Japan och landets kultur i våra butiker men aldrig tidigare har det varit så påtagligt. 

Men Japan är ju väldigt mycket mer än bara anime och manga. Landet, språket och kulturen är fascinerande och definitivt värt att lära sig mer om, särskilt när alla tecken tyder på att intresset kommer växa. Så om man vill lära sig mer om Japan, men kanske från lite andra håll än så har vi ju såklart utbudet för det! 

Är man intresserad av språket så har vi hur mycket språklitteratur som helst; allt ifrån Genkiböckerna (som används som kurslitteratur i de flesta utbildningarna) till mer handfasta böcker som Coming to Japan - Simple Japanese Words and Phrases som utrustar dig för en eventuell resa till Japan. 

Vill man veta lite mer om hur vårt svenska levnadssätt kan te sig i Japan kan man spana in den svenska mangatecknaren Åsa Ekströms Mitt liv i Japan. I den gulliga och underhållande mangaserien berättar hon om kulturkrockar och gemensamma nämnare som man kan stöta på när man som svensk flyttar till Tokyo. I samma anda finns brittiska författaren Pico Iyers bok A beginners guide to Japan: observations and provocations” som i blixtformat belyser kulturen och vardagslivet.

Är man mer intresserad av Japan som fenomen eller vill veta mer om hur det har tagit sig in i västvärlden på ett mer konceptuellt och akademiskt sätt kan man spana in Pure invention eller Japan nu - strömningar och perspektiv, som på pedagogiska och intressanta sätt går igenom hur Japan influerat västvärlden och hur det Japanska samhället ser ut nu. 

Anime och manga tar ju mycket inspiration av japansk mytologi och folksägner, så om man vill veta mer om det så kan man spana in Tales of Japan: Traditional stories of Monsters and Magic.

I mer livvstillsväg finns det även The book of tea som går igenom te-ceremoniernas vikt i det japanska samhället, eller Be more Japan - the Art of Japanese living. Och såklart mat! Som Tim Andersons sjukt snygga Tokyo Stories: A japanese cookbook , eller Cook Anime där man kan lära sig laga alla animekaraktärernas favoriträtter. Så det är bara att välja och vraka. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev