Kulturnatt Stockholm

Publicerad: Fredag, 7 april 2023, Skribent: Gabi

Seriekonstens stora natt!

Stockholms Kulturnatt närmar sig och i år är vårt tema serier i alla former när manga, graphic novels och alternativserier fyller bokhandeln i Gamla stan.

Lördag den 22:a april är det dags och vi har evenemang från källare till tak för från kl. 18.00 till 24.00. Lägg till eventet i din Facebook-kalender eller favoritmarkera det på Kulturnattens sida.

Liveteckning

En av kvällens höjdpunkter är vår tonsatta teckning, när fem seriekonstnärer skapar ett collageverk i större format. Alice Engström, Bim Eriksson, Fabian Göransson, Feefal och vår egen Rebecca Novara tecknar från ungefär klockan sex till nio fritt på fantasyavdelningen och signerar i anslutning till sina teckningspass sina aktuella släpp.

Tiderna är (ungefär)
18.10-18.30 Fabian Göransson

18.30-19.00 Alice Engström

19.20-19.45 Bim Eriksson

20.00-20.30 Feefal

21.00-21.30 Rebecca Novara

Galago förlag intar Science fiction bokhandeln

I samarbete med punkiga och pråliga serieförlaget Galago anordnar vi flera programpunkter!

Rolf Classon, ikonisk förläggare som startade Galago, Tago och Kartago Förlag ställer ut valda objekt ur sina och förlagets samlingar. Han och Fabian Göransson, skapare av Hokus Pokus, kommer också diskutera den aktuella Galagoboken –berättelsen om en genreöverskridande serietidning som berört, upprört, anklagats, roat och festat sig från 1979 till idag.

I källarvalven visas tillsammans med Galagoutställningen även ett antal original från Ulrika Linders Diskbänkstecknaren. Missa inte spännande seriekonst i våra medeltida valv som i vanliga fall ej är öppna för allmänheten!

Bim Eriksson gästar oss för liveteckning och samtalet Lyckofascistiska dystopier som tar avstamp i hennes serie Baby Blue – en dystopi från en framtid där misslyckande inte är tillåtet.

Workshop: Manga & Gijinkas

Testa färgläggning med Sakura och Koi mangapennor tillsammans med svenska mangatecknaren Alice Engström Rehnman. Hon har en workshop om färgläggningsteknik som passar extra bra för illustrationer i mangastil

Svampflickor, planettjejer och cellens delar i mänsklig form är bara några av de kreativa figurer som Feefal skapat, vilka gjort henne till en viral berömdhet på Instagram och Twitter. Under kvällen håller hon en workshop i karaktärsdesign

Obs! Begränsat med platser till båda workshop, först till kvarn.

Senare under kvällen finns möjlighet att testa färgläggningspennor på den nya målarboken med Heartstopper-motiv och såklart rita fritt.

Musik och animation till sent på natta

Opera-drag duon TvivelDiva återkommer med allsång för alla! Sköna och underhållande toner till Disney-favoriter, musikaler och annat serierelaterat utlovas så kom och sjung så fantasyavdelningen skakar.

Sista timmen innan midnatt visar vi svensk independent-film med ursprung serier. Då tar filmskaparen och popkulturexperten Anders Häger Jönsson över medieavdelningen med titlar som ”Asuka Attacks Herself”, en psykologisk betraktelse av Neon Genesis Evangelion plus ett antal kortfilmer och musikvideor.

Stadsvandring & Kalle Anka-tipsrunda

Serieexperten Ola Hammarlund anordnar vandringen ”Gamla stan – från 91:an till Millennium” som avgår från utanför bokhandeln. Ta en tur och titta på gränder, torg och byggnader som förekommer i nya och gamla serier.

Obs, begränsat med platser på vandringen, föranmälan sker till ola.hammarlund@serieframjandet.se

Kan ni er Kalle, Sveriges populäraste anka? Med stöd av NAFS(k), föreningen för alla vänner av Ankeborgs invånare, har vi en klurig tipsrunda uppe hela kvällen. Pröva kunskaperna och chans att vinna små priser!

Hela staden lever i natt

Årets Kulturnatt är den fjortonde upplagan av evenemanget. 200 museum, teatrar, gallerier och bokhandlare i Stockholm erbjuder ett rikt program med gratis aktiviteter.

Letar du efter ännu fler nördiga och serierelaterade programpunkter? Vi har samlat ihop allt med nörderi, bräd- och rollspel och asiatisk popkultur i vår rekommenderade kulturnattstur. På med promenadskorna, för det händer mycket!

Missa inte heller en dansant afton hos närliggande Mäster Olofsgården, mängder av boknörderi hos Kungliga Biblioteket, musik och spökhistorier i Eric Ericsonhallen och cosplay och biblioquiz hos Stadsbiblioteket.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev