Klimatläsning

Publicerad: Måndag, 9 augusti 2021, Skribent: Gunilla

I dag presenterar IPCC (International Panel on Climate Change) sin senaste rapport. Det är en blytung lunta som sammanfattar forskningsläget kring klimatet inför den internationella klimatkonferensen i Skottland i höst. Ingen rolig läsning, förstås, men förhoppningsvis en spark i baken på oss alla att betänketiden är över och det är hög tid att skrida till handling. Du kan se en presskonferens som presenterar rapporten här. Rapporten och en interaktiv atlas kan laddas när från IPCC här.

SF-författare har, av förklarliga skäl, länge funderat kring hur klimatförändringarna kan komma att förändra världen. Redan 1962 skrev J.G. Ballard The Drowned World. Octavia Butler, som har fått en renässans och kommit ut på svenska, var tidigt ute. Kim Stanley Robinson och Margaret Atwood är två andra som tidigt insåg klimatets betydelse. Robinsons Forty Signs of Rain och Atwoods Mad Addam-trilogi har redan blivit klassiker. En stark och personlig röst är Jeff Vandermeer, tidigare känd som redaktör för steampunk-antologier, men nu en lysande författare av böcker som utforskar gränserna mellan människan och andra livsformer i en förändrad framtid. Flera svenska författare har tagit fasta på ämnet, bland annat paret Engström/Richter i succéromanen Nattavaara.

LIKNELSEN OM SÅDDEN av Octavia Butler
Lauren Oya Olamina är 15 år gammal. Hon bor i Robledo, utanför Los Angeles. Hon bor i ett område omgärdat av murar som skyddar mot kaoset utanför. I ett USA år 2024 drabbat av finanskriser och klimatkriser är vatten dyrare än bensin, och bränder ödelägger stora delar av landet. Läs en presentation av boken här.

NEW YORK 2140 av Kim Stanley Robinson
En berättelse från en framtid när kustlinjerna har ritats om av två mäktiga smältvattenpulser.
Mot alla odds har New York City överlevt att svämmas över. En delvis kooperativ ekonomi har växt fram i de drabbade områdena. Men med tiden kommer mäktiga ekonomiska intressen tillbaka till katastrofzonen. Kring det väver Robinson en kollektivroman där invånarna i en bostadsrättsförening på Manhattan ställs inför oväntade problem. Läs en presentation av boken här.

MADD ADDAM-TRILOGIN av Margaret Atwood
Första delen i serien, Oryx & Crake, är en berättelse om narcissism och faran med att samla för stor makt i en människas händer. Det är andra delen i serien The Year of the Flood, som Atwood knyter an tydligt till klimatkatastrofen. Den utspelar sig före Oryx & Crake. Vi möter Adam One som leder den vetenskapsvänliga religionen "Guds trädgårdsmästare" och arbetar för att skydda växt- och djurlivet på jorden i en fjärran framtid. Hans sekt har länge förutspått en stor katastrof, och nu har den inträffat.

HUMMINGBIRD SALAMANDER av Jeff Vandermeer
Världens två mest utrotningshotade arter, en kolibri och en salamander, står i centrum för en märklig konspiration i en tid när världen omvälvs i grunden.

NATTAVAARA av Thomas Engström och Margit Richter
Trilogin om Nordmark där Nattavaara är första delen, är en storslagen vision om en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit ­sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från ­Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden ­råder hungers­nöd, och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.

Här finns en lista på fler böcker och annat med klimattema.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev