Klassisk inspiration till DnD!

Publicerad: Onsdag, 22 juli 2020, Skribent: Ulf

Dungeons and Dragons har förstås alltid haft sina rötter i forntida myter (som i princip allt historieberättande, interaktivt eller inte ) men nu tar de lite av ett retroaktivt kliv via Mythic Odysseys of Theros den senaste boken till Dungeons and Dragons 5E. Världen Theros kommer från Magic the Gathering, precis som Ravnica och vem vet? Wizards of the Coast kanske tänker sig att hela Magic-kosmologin överförs till DnD med tiden? Men tillbaks till Theros. Theros bär sitt Hellenistiska arv stolt, med tydlig inspiration och idéfrön från de gamla grekerna men med en rejäl dos extra fantasy som marinad. Hydror? Jajamen. Gudar som tar en påtaglig roll i världen och påverkar händelsernas gång? Japp. Tänkta episka boss-strider? Ja, det med.
 Det mytologiska arvet gör att Theros i mitt tycke är ett väldigt välkommet och användbart tillskott till mitt DnD bibliotek även om jag inte skulle spela i specifika Theros. Regler för hjältar med det lilla extra, konkreta sätt att bedöma hur behagliga olika handlingar är i olika gudars ögon, nya bakgrunder och motståndare, det finns mycket att hämta här. Mer än i Ravnica enligt den här ödmjuke skribenten. Bara variant-beskrivningarna med Theros-estetik av annars ”klassiska” DnD monster killar fantasin och skapelseglädjen.

Vill du pröva att starta din egna Odysséen eller Illiaden i ditt DnDande finns det ingen bättre startplattform.”Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Achilles olycksdiger, till tusende kval för achaiernas söner,och som till Hades en mängd av behjärtade krigaresjälar störtade ned och lät hjältarnes lik för hundar och fåglar bliva på marken till rov – det skedde, som Zeus ju det ville –,allt från den stund, då de började först att sig tvistande söndra, Atreus’ son, härskarornas drott, och den ädle Achilles”-inledning till Homeros Illiaden.


Kommentarer

Nyhetsbrev