Klassikerkampanj

Publicerad: Fredag, 21 maj 2021, Skribent: Gabi

Vad är en ”klassiker” egentligen? Därom dryftar de lärde, men här i bokhandelsgångarna har vi kommit fram till att det handlar om verket och formatet. En berättelse som stått tidens prövningar och fortfarande har relevans för genre- eller allmänlitteraturen är definitivt en klassiker – som Frankenstein, Mary Shelley’s banbrytande roman som är lite av startskottet för hela science fiction litteraturen. Men hur vi sorterar den på våra hyllor, handlar även om varje given Frankenstein-utgåvas utseende: vi har den i pocket på sin genre, sf, och vi har den i lite lyxigare inbundet med andra klassiker verk.

Nu har vi botaniserat bland hyllorna och plockar fram några av våra populäraste klassiker, för barn och vuxna, på svenska och engelska, och satt extra bra pris på dem! Alla är både vackra och bra böcker, som smyckar varje bokhylla och öppnar dörren till läsupplevelser som håller i hundra år och mer.

Canterbury Classics

När vi vill ha läderinbundna böcker och guldfolierade sidor, tittar vi gärna på vad Canterbury Classics har att erbjuda. Ett brett urval av tidlösa och moderna klassiker och fina utgåvor i bra kvalitet. På denna kampanj lyfter vi tre av våra favoriter.

Grimm’s Complete Fairytales – Bröderna Grimms sagor i en bok som skulle kunna stiga ur sagan själv. Den här samlingen innehåller de av bröderna insamlade originalversioner av sagor som Snövit, Rumpelstiltskin, Rapunzel, Hans och Greta, Rödluvan och Törnrosa, i versioner ofta mörkare och sorgsnare än vi är vana vid från filmatiseringar.

Tales from the Arabian Nights – Sir Richard Burtons översättning av Tusen och en natt är nästan lika vida känd som originalets berättelser. Denna bok är ett urval med de populäraste berättelserna, med Ali Baba och de Fyrtio Rövarna, Sinbad Sjöfararen och Aladdin. Den innehåller många folksagor och berättelser som varit en del av den rika muntliga traditionen i Mellanöstern, innan de först samlades ihop och översattes. Ett välmatat förord hjälper till att sätta dem i sin kontext.

Classic Works from Women Writers – Detta är en antologi med några av de bästa romaner, kortberättelser, dikter, brev och essäer som skrivits av banbrytande och framträdande kvinnliga författare. Språkområdet är det engelska, och perioden sträcker sig från 1600 till 1900-talet.
Det har alltid funnits skrivande kvinnor, men just när urval till klassiker görs, eller litterära kanon sammanställs, försvinner ofta deras röster och glöms med åren bort.  Här finner vi både välkända namn som just Mary Shelleys Frankenstein, eller Agatha Christies The Mysterious Affair at Styles, (och inga utsnitt, det är hela romanen). Men här finns även verk av Charlotte Perkins Gilman, Gertrude Stein, Virginia Woolf, Christina Rossetti, Amy Lowell, Edith Wharton, Ellen Glasgow och Sara Teasdale.

MinaLima – interaktiva barn & ungdomsklassiker

Konstnärsteamet Miraphora Mina & Eduardo Lima har arbetat med papper, design och bokformgivning i många år och blev kända hos en bredare allmänhet när de fick uppdraget att tillverka alla magiska böcker och dokument till Harry Potter-filmerna. Sedan dess har studio MinaLima även skapat filmmagi i papper för bl.a. Sweeney Tod och Guldkompassen, samt fått i uppdrag att skapa en serie illustrerade och interaktiva barn/ungdomsklassiker. Var och en av dessa böcker är ett konstverk i sig, med fyndiga bilder, finurlig typografi, utfällbara sidor, hemliga luckor, kartor och annat som förhöjer läsupplevelsen hos ung och gammal.

Vi har valt ut de fem populäraste av våra MinaLima Editions att erbjuda till ett bättre pris. Naturligtvis Alice's Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass, Lewis Carroll’s absurda äventyr genom underlandet. I denna dubbelvolym finner vi både många bilder och exklusiva interaktiva uppslag, såsom kaninhuset som kan öppnas för att avslöja en jättestor Alice, en försvinnade Chesire-katt, en löstagbar karta och mer

Vi har också The Little Mermaid and Other Fairytales, de tretton bästa sagorna av Hans Christian Andersen som förutom Den Lilla Sjöjungfrun omfattar bl.a. Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder, Prinsessan på ärten och Snödrottningen. Rikt illustrerad och vacker har den tio interaktiva uppslag, där läsaren till exempel kan förvandla en ankunge till en svan och utforska snödrottningens palats. 

I kampanjen har vi även The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett, The Jungle Book av Rudyard Kipling och Peter Pan av J.M. Barrie – alla med unika illustrationer och överraskningar gömda bland sidorna.

Modernista: Gotiska klassiker

För alla som vill avnjuta våra bokkklassiker på svenska, har vi även tagit in ett smakfullt urval från Modernista. Bra böcker, bra översättningar och eleganta svartvita omslag som matchar varandra i bokhyllan.

Där har vi vandrat in bland de mörkare hyllorna, med bland annat Edgar Allan Poes Den svarta katten och andra noveller. Här hittar vi välbekanta mästerverk som Guldbaggen, Huset Ushers undergång och såklart dikten Korpen; nödvändig läsning för alla som älskar skräck och gotisk stämningslitteratur.

Karen Blixens Gotiska berättelser innehåller nio berättelser, med ett unikt nordiskt perspektiv på den gotiska litteraturen. Skriven på 30-talet på engelska, då Blixen länge hade bott i Kenya, är de fyllda med ett drömskt 1800-tal fyllt av passion, lusta och längtan – och hela tiden tvånget att berätta.

Oscar Wildes Spöket på Canterville och andra berättelser, som blandar samhällskritik, spökhistorier, mord och skandaler i noveller som Lord Arthur Saviles brott och Mr W. H:s porträtt.

Som en av bryggromanerna mellan det långa 1800-talet och modernismens period står Joseph Conrads Mörkrets hjärta, en äventyrsberättelse om resan in i Kongo, vars opålitliga berättare tvingar läsaren att ifrågasätta alla skeenden och öppnar för läsningar om ondskan, sanningen och moralen under denna kolonialistiska era.

Och så var det Mary Shelleys Frankenstein, för inte kan Science fiction bokhandeln ha en klassikerkampanj utan denna moderna Prometheusberättelse, där Viktor Frankenstein är besatt av att tämja livets gåva, och väcker ett monster till liv. Ett monster som snart visar sig mänskligare än sin skapare, i sitt förtvivlande sökande efter en plats, ett jag och ett öde. Utgåvan pryds av Boris Karloffs ikoniska tolkning av Monstret själv.


Kommentarer

Nyhetsbrev