Julklappstips: Space opera

Publicerad: Måndag, 18 december 2017, Skribent: Gunilla

En vecka kvar till jul och kanske inte helt enkelt att hitta rätt klapp. Vi ger tips varje dag under veckan och börjar med det vi vet mest om: Rymden!

Fler än någonsin intresserar sig för rymdäventyr efter att ha sett tv-serier som The Expanse, Dark Matter och Killjoys. En bra ingång för den nya space opera-läsaren är bokserien som ligger till grund för The Expanse. Första boken i serien, som nu har nått till del sju, heter Leviathan Wakes och är ovanligt lättillgänglig också för den som inte har läst så mycket science fiction tidigare. Kolla bara att den som ska läsa inte redan har den. Boken har några år på nacken. Senaste delen i serien har nyss kommit in och och är riktigt bra. Läs Glenns presentation av den här.

Ännu mer mainstream, särskilt i dagarna, är förstås Star Wars. Flera böcker knyter an till handlingen i de nya filmerna. Vi har till exempel Canto Bight, fyra kortromaner från kasinostaden i The Last Jedi, och Rebel Dawn med historien om hur Jyn Erso hamnade där hon gjorde i Rogue One.

Under tre år mellan 2013 och 2015 dominerades space opera-scenen av en dam från St Louis i USA. Hennes trilogi om ett AI-styrt rymdskepp som förstörs så när på en liten, biologisk rest i form av en mänsklig kropp som tagits över av den artificiella intelligensen sopade mattan med alla andra på prisutdelningar. Den som inte har läst trilogin börjar med Ancillary Justice, och för den gillade dem kom Leckie med en ny roman i år. Provenance utspelar sig i en annan del av rymden, i en helt annan kultur än Ancillary-böckerna och vidgar perspektivet på ett bra sätt.

John Scalzi är en pålitlig sf-författare som påbörjade en ny serie i år, eller snarare en följetong med böcker från samma universum. The Interdependency i Collapsing Empire är en slags statsbildning som består av ett fyrtiotal stjärnsystem som hålls ihop av The Flow, en anomali som tillåter snabbare-än-ljuset-resor. Öppningen i flödet som tillät resor till och från Jorden har dock stängts, så där finns det ingen kontakt längre. Nu har flödet börjat ändra sig igen och hotar den etablerade ordningen.  

En ny förmåga som hittills har kommit med två romaner är Andrew Bannister. Creation Machine från ifjol var en hejdlös historia som kräver en del kunskap om sf-genren för att uppskattas. I år kom fortsättningen Iron Gods – helt fristående från Creation Machine och faktiskt ännu bättre.

För den som redan har science fictions koder klara för sig rekommenderas Kameron Hurleys The Stars are Legion, som utspelar sig på en sönderfallande flotta av rymdskepp där strider rasar mellan olika falanger. Alla människor ombord på skeppen är kvinnor, och de lever i en märklig symbios med sina farkoster. Det är köttig, biologisk sf som utnyttjar många av genrens idéer på ett nytt och kul sätt.

Vana sf-läsare, särskilt de som har läst på svenska, känner förmodligen till Elizabeth Moon. Hennes serie om rymdskeppskaptenen Ky Vatta kom ut på svenska 2005 och lästes av många. Nu finns en senkommen fortsättning, där Ky återvänder till sin hemplanet men inte får det mottagande hon hoppats. Cold Welcome som den nya boken heter lär tyvärr inte komma ut i svensk översättning.

Slutligen en space opera med afrikanska rötter: Binti Home heter fortsättningen på Nnedi Okorafors Binti, om en ung tjej som reser från sitt hem i Västafrika ut i rymden för att studera. Båda böckerna är mycket bra, och ganska korta. De passar både yngre och äldre läsare.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev