Julklappstips!

Publicerad: Måndag, 18 november 2019, Skribent: Linda

Om man kirrar julklapparna redan innan första advent kan man spendera december insvept i juldofter och ett förhöjt lugn. Den här veckan har vi portofritt redan när du handlar för trehundra kronor, och har tagit fram listor med julklappstips bland böcker, spel och prylar för den som vill vara tidigt ute.

En del klassiker är ständigt aktuella och en som är lite extra på tapeten just nu är Dune, som kommer på bio nästa år filmatiserad av Denis Villeneuve som tidigare gjort mästerliga The Arrival och Blade Runner 2049. Bland moderna klassiker är Philip Pullmans His Dark Materials dubbelt aktuell. Den har precis börjat gå som tv-serie på BBC, eller HBO här i Sverige där det andra avsnittet precis släppts. Dessutom har hans prequel-trilogi The Book of Dust kommit till del två och är precis lika bra som de ursprungliga böckerna.

Till presentmottagaren som gärna läser på svenska har vi fått in den otroligt hyllade romansviten Den söndrade jorden av N.K Jemisin, som vunnit flera Hugopriser. Den söndrade jordens enda kontinent kallas Stillheten. Men jorden är allt annat än stilla: skalv och jordbävningar kommer och går ständigt. Ibland går jorden in i en Femte Årstid, som kan sträcka sig över flera år. Då antar dessa vulkaniska, seismiska, atmosfäriska, geomagnetiska omvälvningar apokalyptiska proportioner. Under historien har civilisationen på Stillheten kommit att organiseras i ett kast- och rassystem.

På spelsidan tipsar vi både om de spel som kan samla hela släkten under julledigheten oavsett ålder, med spel anpassade för den mer inbitne spelaren. Hyllade fågelskådarspelet Wingspan får en expansion med våra europeiska fågelarter, för de som vill ha något vackert men lite matigare att samlas kring, och klassiska småspel som Love Letter och Harry Potter Trivial Persuit passar mellan gröten och tomten.


Kommentarer

Nyhetsbrev