Intressantaste nya indierollspelen!

Publicerad: Måndag, 14 september 2020

Dungeons & Dragons ångar på och Fria Ligan kommer med ett nytt rollspel om året.  Men i deras skuggor har det växt upp en vital spelmarknad för mindre och mer nischade produkter. Indierollspelens tidevarv är nu, och våra ivriga inköpare försöker så gott det går finkamma rollspelsträsken efter de finaste, roligaste och konstigaste produkterna.

När det inte handlar om gigantiska produktionsvärden kan man sväva ut lite i processen och våga mer, något flera av spelen är bevis för. A cool and Lonely Courage: The Women of the SOE, exempelvis, är ett verktyg för att kunna berätta om kvinnorna som arbetade i det dolda i det ockuperade Frankrike under andra världskriget. Med enkla regler och ett ramverk för friformsrollspelande är det perfekt för en längre spelkväll eller två-tre kortare, men går också att länka samman till en lite längre kampanj. Spännande och med mycket potential.

Pasion de las Pasiones - Telenovela Roleplaying gör något helt annat. Där spelar deltagarna huvudrollerna i den fiktiva latinosåpan Pasion de las Pasiones, men även åskådarna som sitter i vardagsrummet framför tv:n och lever sig in i alla förvecklingarna som spelas upp framför dem. Oändlig potential för fantastiskt överspeleri.

Questlandia och Noirlandia är liknande produkter med samma grundidé i olika världsbyggen. I bägge samspelar alla utan inblandning från någon spelledare, och ni ska med gemensamma krafter försöka lösa äventyrets gåta. I Noirlandia utspelar det sig i en märklig stad som ändras från spelomgång till spelomgång, och Questlandia är ett mer fantasybetonat äventyr. Bägge är för 3-5 spelare och kan spelas igenom under en (lång) spelkväll. Samma utgivare står även för Damn the Man, Save the Music RPG, där ni tillsammans ska rädda lokala skivbutiken från nedläggning. Smalt, men relaterbart för de allra flesta.

Visigoths vs Mall Goths har beskrivits som en blandning av Clueless, Bill & Teds galna äventyr och Den onda cirkeln. Dåtida och nutida gother hamnar av en tidsreseslump i samma köpcentrum och galenskaperna det resulterar i ska ni spela.

Death Robot Jungle är förmodligen världens första rollspels-LP, där speldeltagarna lyssnar på spelet och har det som både soundtrack och inspiration. Det är en galen idé i underbart utförande, och hela tropiska sf-genren är lite underrepresenterad, så håller tummarna för att produkten får den uppmärksamhet den förtjänar.

Call of Cthulhu möter  Quentin Tarantino? Ja tack! Cabin Risotto Fever är satt i den kanadensiska skogsmarken, och någonstans utanför stugen närmar sig en hungrig wendigo. Kort äventyr som kan kopplas ihop med de flesta befintliga regelsystem.

Finsk-amerikanska förlaget Lamentations of the Flame Princess har kommit med en del nyheter också, nu under hösten. Allt kopplas till deras egna regelsystem, men kan oftast konverteras väldigt enkelt till andra system cokså, inklusive D&D 5th. Först ut är Midvinter.

Har du sett filmen Midsommar, med dess hedonistiska kulter? Tänkt att det vore ett bra rollspelsäventyr? Inte? Men nu finns det i alla fall, även om årstiden är bytt mot midvinter. Midvinter är ungefär precis vad jag förväntade mig, och har du sett (eller bara hört talas om) filmen får du nog också en ganska bra bild av vad det rör sig om och om det kommer funka i spelgruppen.

I deras rollspelsäventyr Big Puppet upptäcker en annan varelse er påhittade spelvärld och agerar som om allt bara är en lek och ett stort tidsfördriv. Hur kommer ni agera när det spelarna ställs emot också agerar som om den är en spelare? Intressant idé som kräver en genomläsning.

/David

 


Kommentarer

Nyhetsbrev