Intervju med Johan Egerkrans & tävling!

Publicerad: Fredag, 2 oktober 2020, Skribent: Sf-bokhandeln

Johan Egerkrans har i över 15 år illustrerat rollspel och böcker. Bland rollspelare är han nog mest känd för att ha skapat bilderna till den senaste svenska utgåvan av Drakar och Demoner samt det nyutgivna rollspelet Nordiska väsen. Han har även hunnit med att ge ut succéböcker såsom Nordiska Väsen, Nordiska gudar och De odöda. Nu är Johan återigen aktuell, denna gång med en illustrerad utgåva av Astrid Lindgrens älskade saga Mio, min Mio.

I samband med detta boksläpp genomför vi just nu en tävling på vår Facebook-sida där du har möjlighet att vinna ett unikt gicléetryck med motivet ”Katos Borg”. Motivet finns självklart med i denna nya utgåva av Mio, min Mio. Trycket är signerat av Johan Egerkrans och har ett mått på 30x40 cm. Tävlingen sker i samarbete med förlaget Rabén & Sjögren och EN lycklig vinnare kommer ta hem detta exklusiva pris. Besök vår Facebook-sida redan idag för din chans att vinna! Tävlingen pågår fram kl. 16.00 på tisdag den 6 oktober.

Vi passade även på att skicka fem frågor till Johan Egerkrans i samband med släppet av boken:

Det är fantastiskt kul att få se dina vackra bilder tillsammans med Astrid Lindgrens saga. Hur kom du in på det här projektet?
En höstdag för ganska exakt tre år sedan blev jag blev bjuden på fika av Cecilia Knutsson på Rabén & Sjögren. Rabén är förlaget som gett ut Astrids böcker i alla dessa år, och hon (Astrid alltså) var ju själv förläggare och chef för barnboksutgivningen där i ett kvarts sekel. Cecilia frågade rakt upp o ner om jag kunde tänka mig att göra nya färgillustrationer till en ny utgåva av Mio, min Mio och jag lyckades på något sätt svara “ja” utan att sätta kaffet i halsen. Sen var det bara att sätta igång. 

Varifrån hämtade du inspiration till de olika motiven?
Främst från texten såklart. Men jag hade tidigt en vision om att göra väldigt klassiska sagoboksillustrationer. Mio är en väldigt stiliserad saga och jag ville att bilderna skulle spegla det. Så jag tog mycket inspiration från den amerikanska illustratören Eyvind Earle som bland annat satte formen för Disney’s Törnrosa. Den har en otrolig stram och samtidigt vacker renodlad design - det är som att man kokat ner sagans idé till ett koncentrat. Den andas dessutom 50-tal så den är samtida med Mio som kom ut 1954.  Sen har jag sneglat mycket på Tove Jansson, Gustaf Tenggren, min gamla husgud John Bauer och såklart Ilon Wiklands originalillustrationer också, men det är Earles verk som satt tonen. Tanken är lite att boken skall kännas som en Mio från ett parallellt 50-tal där en annan illustratör fick uppdraget. Som att den inte bara är skriven 1954 utan även tecknad då.

Vad var det roligaste med att arbeta med Mio, min Mio?
Allt var faktiskt roligt. Man skulle kunna tro att jag kände en enorm press - det är ju inte varje dag man ombeds illustrera Astrid Lindgren. Men det var faktiskt inte så farligt. Jag tycker så mycket om berättelsen och hade så tydliga bilder i huvudet om hur allting skulle se ut, så det var en relativt lustfylld process. Naturligtvis för ett sånt här stort uppdrag med sig ett visst mått av skaparångest, men det var inte värre än någon av mina egna böcker. 

Vi tävlar ju ut illustrationen av Riddar Katos borg, hur jobbade du med att illustrera de skrämmande sakerna i sagan?
Det ju inte att sticka under stol med att jag känner mig mest hemma i Landet Utanför - jag dras alltid till det spretigt kantiga och elaka. Så även om allt var roligt att rita hade jag mest skoj med de knotiga träden, svarta spejarna, karga klipporna och onda borgarna. Jag dras av någon anledning till det mörka och det var kanske lite därför jag fick uppdraget. Extra spännande var att få chansen att rita Riddar Kato själv, som i min version är en arketypisk ond furste - som nån slags blandning av Dracula, en Chaos-warrior från Warhammer, Sauron och inte så lite Christopher Lee (som f.ö. spelade rollen i den kanske inte helt lyckade filmatiseringen från 1987). 

Kommer vi få se andra Astrid Lindgren-böcker illustrerade av dig? Och finns det någon särskild du gärna skulle ge dig på?
Det är inget bestämt eller något vi ens pratat om. För tillfället är jag nöjd med att ha fått äran att illustrera Mio. Det är gott så.


Kommentarer

Nyhetsbrev