Inspirerat av Shakespeare

Publicerad: Fredag, 23 april 2021, Skribent: Linda

Double, double toil and trouble;

Fire burn and caldron bubble.

Fillet of a fenny snake,

In the caldron boil and bake;

Eye of newt and toe of frog,

Wool of bat and tongue of dog,

Adder's fork and blind-worm's sting,

Lizard's leg and howlet's wing,

For a charm of powerful trouble,

Like a hell-broth boil and bubble.

Få författare har varit så inflyelserika som William Shakespeare och idag är det (kanske!) 457 år sedan han föddes, och (absolut) 405 år sedan han dog. Fler författare än man kan komma på har inspirerats av hans dramer, men en av våra moderna klassiker är ju Terry Pratchett, som lät de tre häxorna, The Wyrd Sisters, från Shakespeares Macbeth vara huvudpersoner i flera av hans mest älskade Skivvärldsböcker. Här i Sverige har vi animerade klassikern Resan till Melonia som bygger på pjäsen Stormen. Per Åhlins tecknade film med röster av bla Hans Alfredson, Tomas von Brömssen och Alan Edwall. Historien baserar sig på Shakespeares Stormen. På den vackra paradisön Melonia bor trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, trädgårdsmästaren Caliban och alla deras vänner.

Förra året kom den hyllade romanen Hamnet, en hypnotisk bladvändare om de händelser som inspirerade William Shakespeares mästerverk Hamlet. Det är ett rörande porträtt av ett äktenskap och det starka bandet mellan tvillingsyskon, och en förkrossande gestaltning av en familj härjad av sorg och förlust.

Margaret Atwood nämner ofta William Shakespeare som en av de författare som har influerat henne mest. I Häxyngel tar hon sig an pjäsen Stormen och bjuder på en intensiv roman fylld av illusioner och dråpliga överraskningar. Häxyngel (originaltitel Hag-Seed) är en del i den internationella serie där samtida författare tar sig an varsitt verk av Shakespeare.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev