Hugonomineringarna!

Publicerad: Onsdag, 3 april 2019, Skribent: Gunilla och Linda

Hugofinalisterna - årets bästa SF

Alla böcker som är nominerade till The Hugo Award – science fiction & fantasygenrens finaste pris - är läsvärda och bra.  I år är det en bra blandning av rymd-sf, alternativhistoria, fantasy och nära framtid.

The Calculating Stars av Mary Robinette Kowal

Kowal hämtar inspiration från de kvinnliga matematikerna  som arbetade hos NASA inför månlandningen, men med alternativhistorisk knorr. Elma York är en kvinnlig pilot och matematiker sin arbetar med förberedelserna för en månfärd, när en fruktansvärd katastrof omkastar alla prioriteringar. En meteorit förintar Washington och delar av den amerikanska östkusten. Kan York och hennes kollegor rädda åtminstone delar av mänskligheten undan en säker död?

Record of a Spaceborn Few av Becky Chambers

Med The Long Way to a Small Angry Planet slog Becky Chambers sf-världen med häpnad. Relationsinriktad, vänliga space opera om en liten rymdskeppsbesättning i en historia med lite action med bra känsla för rymdens väldighet var något ganska nytt. Hon följde upp med AI-kärlekshistorien A Closed and Common Orbit, och nomeras nu för den tredje boken från samma universum. Record of a Spaceborn Few är en sorgsen, eftertänksam roman om att lämna det förflutna bakom sig och välja mellan förändring och bevarande. Glenn presenterade boken när den kom.

Revenant Gun av Yoon Ha Lee

Tredje delen i serien som började med den prisade Ninefox Gambit. Böckerna i serien hängen ihop, men är delvis fristående. Den första kretsade kring Kel Cheris, officer i det diktatoriska hexarkatet. Uppföljaren Raven Stratagem lekte med ett större persongalleri. I Revenant Gun tar Lee ett hopp framåt i tiden. Cheris har lyckats destabilisera hexarkatet och ett antal utbrytarstater kämpar nu om makten. Brezan leder en fraktion som har förkastat hexarkatets brutala sedvänjor, men är kluven i sina lojaliteter. En fredsförhandling planeras. Samtidigt  vaknar Shuos Jedao, som bara har minnen av sig själv som tonåring, upp i en vuxan mans kropp och inser att han är en krigsbrottsling. Det handlar alltså om tät, idérik space opera. Mycket bra, men börja med Ninefox Gambit, annars blir det svårt att hänga med i svängarna.

Space Opera av Catherynne M. Valente

Humoristisk sf är svårt – men blir ofta väldigt bra när det lyckas. Bästa exemplet är kanske Douglas Adams Liftarens guide till galaxen, en av våra riktigt stora bästsäljare alla kategorier. Valente ger sig på uppgiften att skriva rolig rymd-sf med gott humör och bra fingertoppskänsla. Space opera handlar som titeln antyder om rymden och musik. Hundra år har gått sedan Medvetandekrigen skakade galaxen och nära på innebar slutet för interstellär trafik. Efter kriget instiftades en märklig tradition, avsedd att muntra upp Vintergatans krigströtta invånare. Metagalactic Grand Prix är skönhetstävling, gladiatorspel och talangshow i ett. Och nu är det mänsklighetens tur att ställa upp.

Spinning Silver av Naomi Novik

Naomi Noviks förra roman Uprooted blev även den nominerad och nu har hon skrivit en till hyllad roman i samma anda, ryskdoftande sagofantasy, denna gång inspirerad av den klassiska berättelsen om Rumpelstiltskin.  Miryems föräldrar och farföräldrar är pengautlånare, men hennes pappa är ingen vidare ockrare. Han lånar ut mer än han kräver in, och familjen vacklar på svältens rand, tills Miryem ingriper. Hon stålsätter sig och ger sig ut för att driva in skulderna till fadern. Snart har hon rykte om sig att kunna förvandla silver till guld, och när ryktet når till de kalla väsen som hemsöker skogarna dras hon in i något hon har svårt att ta sig ur. För ord är makt och Miryem ställs inför en utmaning som kommer att förändra hela hennes värld.

Trail of Lightning av Rebecca Roanhorse

Största delen av världen har dränkts när havsytan steg. Samtidigt har Dinétah, som tidigare var ett Navajoreservat, återfötts och forna tiders hjältar vandrar på jorden - tillsammans med fruktansvärda monster. Maggie Hoskie är en monsterjägare från Dinétah. Hon har en övernaturlig förmåga att jaga upp och döda övernaturliga varelser. När en liten flicka försvinner från en stad är Maggie släktingarnas sista hopp. Sanningen om försvinnandet är många gånger värre än något Maggie kunnat föreställa sig. Hon tvingas ta hjälp av medicinmannen Kai Arviso, och tillsammans söker de sig till de gamla sagornas länder för att ta reda på vad som har hänt.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.