Historisk fantasy för ännu fler smaker

Publicerad: Fredag, 17 april 2020, Skribent: Gabriella

Vi körde nyligen en text där vi tipsade om historisk fantasy, men genren är nästan lika lång och djup som historien är, så här kommer lite fler!

Ångpunkens långa 1800-tal

Det långa 1800-talet är en historisk term för den epok som börjar 1789 med den franska revolutionen och slutar 1914 i och med första världskrigets utbrott – en ytterst populär era för fantastiska romaner! Här infaller all viktoriansk litteratur, men även den edwardianska eran och annan populär ”britlit” – och såklart ångpunkten!

Genredefinierande var The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling, en alternativhistorisk roman av det mer seriösa slaget. I en värld väldigt likt våran, men där Charles Babbage teoretiska mekaniska dator (googla The Analytical Engine för mer information, eller läs roliga webbserien The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage kom längre än till planeringsstadiet, och det enorma teknologiska hoppet gjorde att de gamla europeiska maktstrukturerna bevarades, i stället för att rasa i och med första världskriget. Resultatet är ett mer eller mindre fascistiskt samhälle med droskor och ånga, där motståndet pyr under den hårt övervakade ytan.

På fantasyhyllan finner vi bland annat Gail Carrigers The Parasol Protectorate, som utspelas i det brittiska imperiet under drottning Victoria – men det är ett imperium befolkat av varulvar, vampyrer och allsköns andra övernaturligt folk. Huvudpersonen Alexia Tarabotti är något så ovanligt som en själlös, en människa som inte påverkas av magi och kan nollställa dess effekter. I en serie roliga, kvicka böcker reser hon runt i imperiet, tar hand om drottningens fiender, har kärleksförväxlingar och försöker återupprätta sitt något skamfilade rykte. Kul läsning som inte kräver för mycket möda, men lockar till stort engagemang!

Sherlock Holmes-pastischer och holmesiskt inspirerade ångpunksromaner är nästan en egen hylla. Men om vi ska lyfta fram en ur mängden, är The Watchmaker of Filigree Street av Natasha Pulley mycket läsvärd! Den är inte en rak pastisch, utan sätter in nya huvudpersoner, vilket ger författaren mer frihet som har använts väl. En enkel telegraftjänsteman hittar en mystisk klocka som leder honom till en person med förmågan att se in i framtiden och, genom subtila ändringar (såsom en klocka…) förändra vad som ska ske.

Men Amerika då?

Ibland får man intrycket av att just 1800-talet inom den historiska fantasyn var det brittiska imperiet hela dan, alla dagar. Och visst är det fint med tankebilden av Londons dimhöljda gator, men det finns ju så mycket mer

The Golem and the Djinni av Helene Wecker är en oerhört fin (fristående) immigrantberättelse som äger rum i New York 1899. Den är romantisk utan att romantisera för mycket, med väldigt fin stämning och trots sina icke-mänskliga huvudpersoner, en stark tråd av humanism och empati för romanfigurerna. I handlingens mitt står en kvinnlig golem och en manlig djinn, som båda kommer till New York i händerna på andra, som försöker kontrollera dem. En ”lerslav” och en ”ande i flaskan” som möter och knyter an till sina respektive kulturers enklaver i den sjudande staden… men det är först när de möts, som de verkligen kan bli något mer än vad alla ser dem som.

Wake of Vultures av Lila Bowen tar oss i stället till vilda västern! Det här är en riktigt bladvändar-serie, som tar ett både fantasifullt och queerande perspektiv på den klassiska västernsagan. Västern är full av monster – uppsprungna ur ökenvindarna, hämtade den amerikanska ursprungsbefolkningens myter, och inresta med de invaderande folken eller matade med blod från de grymma tågbyggena och andra hemskheter som människor utsätter varandra för. I centrum står en transmaskulin huvudperson som helst av allt skulle få leva ett ensligt liv tillsammans med andra kofösare och hästar, men som valts av ett mörkt öde att rensa västern på allehanda monster. Vid hans sida står två indianska syskon, rangers på kanten till olaglighet och många andra han möter på vägen. Fyra böcker finns (än så länge) i denna spännande YA-serie.

Gabriella


Kommentarer

Nyhetsbrev