Tempelriddare och historisk fantasy!

Publicerad: Fredag, 3 april 2020, Skribent: Gabi

Historisk fantasy för många smaker

Ibland vill man läsa romaner om världar som nästan är som våra, men med en extra knorr. Innehåller det magi eller magiska varelser, brukar vi sortera dessa böcker som fantasy, men om det är mer mondän alternativhistoria sorterar vi det som science fiction. Lite förvirrande kanske, men det har som så mycket att göra med litterära och fandomistiska traditioner – bokhistoria, helt enkelt!

Allting blir bättre med drakar

Naomi Noviks Temeraire-serie utspelas under Napoleonkrigen. Men med drakar! Lätt inspirerade av de marinhistoriska Aubrey/Maturin-böckerna, följer de brittiske officeren Will Lawrence som tar ett drakägg som krigsbyte från fransmännen och plötsligt finner sig kapten av en drake. Och inte vilken drake som helst, för Temeraire är en ovanligt intelligent och vältalig ung drake… och varför intresserar sig det kinesiska kejsarhovet för det hela? En spännande resa till världens alla hörn börjar, där Will och Temeraire lär sig om bandet mellan människor och drakar, försöker besegra Napoleon och ofta råkar i bryderi med admiralstaben som inte alls är benägna att lyssna på förnuftiga förslag.

Mindre pratsamma men lika mångfaldiga är drakarna i Marie Brennans romansvit A Natural History of Dragons: A Memoir by Lady Trent. Formad som en viktoriansk upptäcktsresandes dagböcker och reflektioner, får vi följa med i den kända drakologen Lady Trents fotspår. Hennes resor börjar till avlägsna bergslandskap, där hon försöker ta reda på mer om drakarnas habitat, biologi och beteenden men det dröjer inte länge innan hon också dras in i det politiska spelet.

The Magically Roaring Twenties

1920-talet, jazzens guldålder, förbudstid i USA och kabaréernas era… Naturligtvis finns det fantastiska böcker som utspelas här!

Libba Brays Diviners-serie handlar om mord och spådomar i mellankrigstidens New York. Depressionen har ännu inte slagit till och festen tar aldrig slut. Men i skuggorna mellan de nya skyskraporna mördas unga kvinnor och trots att Evie O'Neill skickades till storstan för att fly en skandal i Ohio, kan hennes krafter vara nyckeln till allt.

Lara Elena Donnellys The Amberlough Dossier utspelas i en påhittad värld, men klingar starkt av Berlin – med all dess queera vildhet, men också med det ökande hotet av fascisternas stålskodda kängor. I berättelsen samsas spioner, burleskdansare och smugglare, alla indragna i ett högt spel om både kärlek och förräderi.

Austenesque & Heyeriskt

Av de författare som har format våra idéer om det förflutna, ligger Jane Austen väldigt högt. Georgette Heyer, vars berättelser blev förlaga för mängder av romantiska böcker, kommer inte långt efter.

Susanna Clarkes Jonathan Strange & Mr Norrell kan bara delvis jämföras med något annat, men det är ingen tvekan om att det förekommer både stolhet, fördom, känsla och (om än sparsamt inte hos titelpersonerna) förnuft i den. En fantastisk omfångsrik roman, med otroligt stark språkkänsla och ett myller av romanfigurer, handlar den om ett England där magin relegerats till akademiska studier och ett nedtecknande av vad som varit. Men Napoleonkrigen står för dörren, och enstörige och gnetige trollkarlen Norrell har en stor överraskning för societeten: Han är Englands förste praktiske magiker på generationer! När han får en lärling i form av Strange, en betydligt gladlyntare typ, verkar allt vara frid och fröjd. Men varken Strange eller Norrell kan hålla sig från att peta i saker de nog inte borde petat i (återuppväcka de döda etc.),. Sen stryker gentlemannen med tistelhår, herre av slottet Lost Hope, omkring. Han kan gå osynlig genom vår värld, talar i gåtor och sätter en ros för munnen på de som lär sig för mycket, som Mrs. Arabella Strange och betjänten Stephen Black upptäcker till sin förtvivlan.

Zen Chos duologi Sorcerer Royal är skriven i samma stil som en av de fröjdiga överklassromanser som gjort Heyer till en älskad klassiker, men har ett omvänt perspektiv på det brittiska imperiets glansdagar. Hennes huvudpersoner är de som inte passar i den blekvita elegansens värld, som slavfödde Zacharias Whyte, vars adoption och naturliga talanger har gjort honom till ledare för det kungliga magikersällskapet. Eller Prunella Gentleman, vars far var en anständig britt – förutom då att han stal både henne och magiska reliker från hennes mors fjärran ö, och lät henne växa upp utan namn eller arv.

Världar som speglar världar

Guy Gavriel Kay är den store mästaren på att skriva fantasyvärldar som nästan, men inte helt, liknar våra. Ibland ändrar han på namn och kartor, som i Under Heaven, inspirerat av Kina under Tang-dynastin (en riktigt favorit här bland oss, förresten), eller i den provencalskt färgade A Song for Arbonne, välskriven hövisk fantasy. Ibland är han mer rakt på sak, som i hyfsat färska A Brightness Long Ago som utspelas i den tidiga renässansens Italien eller The Lions of Al-Rassan, endast någon grad bort från iberiska halvön under striderna mellan det muslimska kaliftatet i söder och de kristna kungarna i norr.

Gemensamt för allting Kay skriver, är att han hanterar allting från språk, intrig och karaktärsporträtt till historiska detaljer och en känsla för magi väldigt väl. Många av hans böcker har en stark underklang av melankoli, men han tappar aldrig det sista sköra hoppet. Man behöver för övrigt inte kunna ett smack om sådant som Albigenserkriget (Arbonne), eller det bysantinska rikets sönderfall (The Sarantine Mosaic) för att hänga med i böckerna, men inte sällan blir man nyfiken på att veta mer efter att ha läst dem.

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev