Hell Bent av Bardugo

Publicerad: Måndag, 16 januari 2023

Den israelisk-amerikanska författaren Leigh Bardugo har gjort storsuccé med YA-fantasyuniversat Grishaverse, bestående av Shadow and Bone-trilogin, Six of Crows duologin, Nikolai-duologin och tre fristående böcker. Böckerna har alltid sålt bra, men det hela peakade 2021 när Shadow and Bone blev en serie på Netflix. Då blev bokförsäljningen helt vansinnig (som ofta blir när något filmatiseras). Även Netflixadaptionen blev något av en succé, med den tidens mått mätt, då den tillbringade sina 12 första dagar på Netflix’s Top 10.

Så när Bardugo 2019 tog steget in mot vuxnare områden med Ninth House, den första delen i Alex Sten serien var det säkert några som blev lite förvirrade. En del tyckte att Grishaverse hade mer att erbjuda (vilket även levererades senare) och var nog inte beredda på att Ninth House både hade mörkare teman, mindre doser romans och grövre scener. I gengäld gav det utrymme för Bardugo att experimentera med språket, något som verkligen märktes då hon kunde prestera ett nytt språkligt djup.

I Ninth House introduceras Alex Stern, en atypisk gröngöling på Yale som växte upp med en hippie-mamma, omgiven av skumma människor. Det kommer inte som någon överraskning att just Alex vid bara 20 års ålder var den enda som överlevde en mystisk mordorgie. Vid sjukhussängen erbjöds hon en andra chans med ett fullt stipendium för att studera på presigeuniversitetet Yale. Men är ingen gåva, den kräver en gentjänst. Alex ska övervaka ockulta aktiviteter som bedrivs av hemliga sällskap på universitetet. Det ryktas att förbjuden magi är inblandad. Skolans mest framgångsrika alumni tillhör en av åtta ”tombs” - och högst i rang står huset Lethe.

Nu har äntligen fortsättningen Hell Bent (efter några omvägar) landat på vår nyhetshyll. I Hell Bent får Alex i uppdrag att rädda Lethes gentleman Darlington. För att lyckas med det måste hon stjäla en själ från helvetet. Men det är ett högriskuppdrag. Den som öppnar porten och träder in i helvetets rike kommer sällan tillbaka för att berätta. Kanske kan Alex lyckas då hon kan se och tala med de döda. Tillsammans med assistenten Pamela Dawes och en grupp tvivelaktiga “allierade” tar hon sig an uppdraget, men det innebära att de måste bryta en hel del regler, något som inte heller underlättas av lärare dör under mystiska omständigheter runt dem.

Uppföljare är ökänt svåra. De har den första boken att leva upp till, samtidigt som läsare nu har kunnat skapa sig en idé om vad de vill ha för slags fortsättning. Ninth House satte upp en bra premiss för fortsättningen. Där fick vi den fula ankungen som inte passade in med sina trauman, den rika historien i Yales korridorer och de tre mysterierna som slutligen bands ihop. Nu är det dags för berättelsen om den funna familjen och lojaliteterna att leverera, och Bardugo har gott och väl kompetensen att hålla ett sådant skepp stadigt.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev