Häng med Tolkien i mellandagarna

Publicerad: Torsdag, 29 december 2022, Skribent: Linda

Någonting med denna årstid får mig att längta efter att återigen ge mig av till Midgård. Oavsett om du är en av de många tittare som sögs in i Rings of Power och (åter)upptäckte Tolkiens älskade värld, eller om du är en purist som håller dig till originalverken, är det alltid intensivt mys-läge som uppstår i möten med ädla enter och hyvens hobbitar, och högtidligt onyanserad ondska. Den bästa sortens eskapism alltså. 

Och nu för tiden känns det ändå väl etablerat att Sagan om ringen filmerna ÄR julfilmer. 

Om du är sällskapssjuk rekommenderar vi dig att ta med dig ditt eget brödraskap och starta upp en kampanj med  The One Ring RPG - rollspelet där du själv får ikläda dig rollen som en lagom trind och rosig hobbit och (motvilligt) ge dig ut på äventyr. 

Första utgåvan av The One Ring RPG publicerades 2011, då med titeln The One Ring: Adventures over the Edge of the Wild, med målet att vara så troget J.R.R. Tolkiens böcker som möjligt. Detta utan att influeras allt för mycket av filmatiseringen som släpptes några år tidigare. Spelet uppskattades av såväl rollspelare som Tolkien-fantaster och tillät spelare att besöka områdena runt Middle-earth i tiden mellan händelserna i Hobbit och The Lord of the Rings. Nu tidigare i år gavs en ny utgåva äntligen ut av svenska förlaget Fria ligan. 

För att riktigt kasta dig in i denna fantastiska värld och göra den levande kan du lära dig laga mat som skulle tilltala till och med alverna, eller satsa på lite mer rustik matlagning (mmmm svamp) med recept inspirerade av brödraskapets resor. Läs kartorna för att orientera dig. Läs (om) originalböckerna, och låt dig imponeras av Tolkienkännaren David Day's gedigna uppslagsverk. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev