Gott och blandat på nyhetshyllan

Publicerad: Torsdag, 19 januari 2023

Danmei med andra chanser för tyranner, ett rymdimperium i kris och en trevlig guide till Tokyos bästa krogar står på nyhetshyllan.

CHAIN OF THORNS av Cassandra Clare
En prins från helvetet kommer till London
Cassandra Clare, författaren bakom Shadowhunter och Mortal Instruments (som finns på svenska) har precis släppt tredje delen i sin senaste trilogi, Last Hours. Serien utspelar sig år 1903 och följer en ny generation som avlöser Skuggjägarna från de tidigare serierna. Brytpunkten mellan den viktorianska och edwardianska eran bjuder på vackra kläder och fantastisk historia.
I den avslutande delen har Cordelia Carstairs förlorat allt som betyder något - hennes pappa är mördad, planerna på att bli parabatai åt bästa vännen förstördes och äktenskapet med James Herondale brister i sömmarna. Dessutom är Cordelia bunden till demonen Lilith - och hon har förlorat sina shadowhunter-förmågor.
Cordelia hoppas att glömma sina sorger tillsammans med Matthew i Paris glittrande nattliv, men hon tvingas återvända till ett London i kaos. Tatiana Blackthorn har flytt från Adamant Citadel och London hotas av Belial, helvetets prins. Inget blir bättre av att hemligheten om att Belial är en gammal släkting till James och Lucie har läckt ut. Cordelia vill skydda James, men slits mellan den potentiellt hopplösa kärleken till honom och ett nytt liv med Matthew. Vännerna kämpar med egna problem och Belial tågar med stormsteg mot London. För att stoppa honom måste de lägga allt gammalt groll åt sidan och börja lita på varandra igen. 

THE DEEP MAN av Michael Mersault
Rymdäventyr med bra bipersoner och kul förvecklingar
Saef Sinclair-Maru tillhör en ärevördig klan som förlorat sin glans efter århundraden av fred i det galaktiska imperiet. Ätten klarar inte av den nya tidens småsinta politiska spel. Dess makt och prestige har bleknat så att de inte ens har råd livsförlängande behandlingar släktens öerhuvuden. Men när kejsaren mördas utbryter ett uppror. Rykten sprids om att imperieflottans främsta vapen, Heavyworlders, jobbar mer för sin egen vinning än för Imperiets bästa. Politikerna behöver en agent ute på fältet för att undersöka var lojaliteterna ligger. Saef Sinclair-Maru får jobbet tack vare klanens osvikliga lojalitet, men jobbet målar samtidigt en måltavla på hans rygg. Han måste lita till sin egen kompetens och kompanjonen Ingas märkliga kunskap. Tillsammans med flottans skräpigaste skepp och en samling potentiella mördare måste Saef möta en fiende som kanske inte är vad den verkar.
Interstellära imperier i den avlägsna framtiden har gjorts många gånger, men Deep Man känns ny och fräsch. Den livas upp av en spännande idé om medborgarskap och byteshandel med en nomadisk art som byter råmaterial mot avancerad teknik som är snygg på pappret men värdelös i ett riktigt krig. Dessutom slipper vi lone wolf-tropen. Bipersonerna ges en hel del utrymme medan Saef gör sitt, samtidigt som det finns ett fint djup i karaktärerna. 

THE HUSKY AND HIS WHITE CAT SHIZUN 2 av Rou Bao Bu Chi Rou
Danmei där en brutal tyrann som ges en andra chans
Vår danmei-hylla expanderar sakta men säkert. Först fick vi in Mo Xiang Tong Xius böcker och nu har vi även fått in andra delen av Rou Bao Bu Chi Rous Husky and his White Cat Shizun. Efter den första delen med parallella universum och tidslinjer, och ett mysterium som nystas upp utan att vi ens märker det.
Mo Rans grymma styre har för honom till toppen, men efter att ha förlorat det enda som var viktigt för honom tar han sitt eget liv. Till sin förvåning vaknar han i sin egen kropp vid sexton års ålder, långt innan han kom till makten. Han får en andra chans! Den här gången tänker han inte låta någon behandla honom som en hund, men han fascineras fortfarande av den kattliknande läraren Chu Wanning. Mo Ran har ett tydligt mål, men börjar så smått ifrågasätta sina motiv och känslor, särskilt vad gäller läraren.  

EMILY WILDE’S ENCYCLOPEDIA OF FAERIES av Heather Fawcett
Mysig läsning med spännande fakta om älvfolk och sägner och med ljuvliga karaktärer
Cambridgeprofessorn Emily Wilde är bra på många saker: hon är den främsta experten inom studiet av älvor en perfekt forskare. Men hon är inte bra på människor . Hon är förfärlig på småprat och blir inte ens bjuden på fester. Det gör vinte jättemycket eftersom hon föredrar böcker och hunden Shadow framför mänskligt sällskap.
Så när hon kommer till den lilla byn Hrafnsvik har hon inga planer på att bli kompis med invånarna. Hon vill dessutom undvika den irriterande stiliga akademiska rivalen Wendell Bambleby, som bara irriterar och förvirrar henne och kommer i vägen för hennes forskning. Men när hon närmar sig ett avslöjande kring De Dolda - de mest undflyende av alla älvor  - förstår hon att det kanske inte är det enda mysteriet hon står inför? För vem är egentligen Wendell Bambleby och vad vill han? För att få svar på det måste hon vända sig mot det största mysteriet av allt – sitt eget hjärta. 

NEON LIGHTS IN TOKYO av Ben Groundwater
En reseguide till Tokyo
För många av oss är Tokyo drömresemålet, men i en stad som är i kontant förändring och utveckling kan det vara svårt att hitta de riktigt bra ställena. Reseguider känns dammiga efter ett tag,  och att söka online kan kännas som att ta sig fram i en djungel med en nagelsax som enda redskapet. Dessutom kan det vara lite skönt att ha en fysisk guide vid sin sida. Den prisbelönta resejournalisten Ben Groundwater tar med Tokyosugna resenärer till de hetaste och bästa resturangerna i centrala Tokyo, men även till de mysigaste förorterna för att visa vad de har att erbjuda. Du får tips inte bara om kulinariska upplevelser, utan även om små dolda pärlor inom kultur och upplevelser. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev