Godbitar ur reakatalogen

Publicerad: Fredag, 17 februari 2023

Snart är det dags för bokrean och i butikerna har det varit full fart inför reastarten. Hyllor har rensats, böcker plockats och lappats om. Näthandeln har håller full fart och bokningarna rasar in. Men frukta icke! Det finns fortfarande många spännande titlar att spana in, som de här nedan! Och kom för all del in till butikerna klockan åtta på tisdag 21/2. Många titlar säljs bara i butikerna. Café Sirius i Göteborg slår också upp portarna klockan åtta på tisdag, med ett särskilt frukosterbjudande.

NON-STOP - Brian Aldiss
Ingen stam har varit vilsnare än Greenestammen, och nyfikenhet har aldrig uppmuntrats inom Greenes kultur. Men för Roy Complain räcker inte det enkla livet. Tillsammans med Priest Marapper ger han sig ut för att förstå världen. Upptäckterna och spåren efter en försvunnen civilisation som han finner utanför stammens område öppnar hans ögon. Aldiss debutroman blev stilbildande för berättelser om generationsskepp. Romanen är en spännande skildring av tekniska framsteg sedda ur en ”primitiv” människa ögon. 

THE GODS THEMSELVES - Isaac Asimov
När Asimov fick kritik för att ha för få utomjordingar och för lite sex i sina böcker skrev han The Gods Themselves. Där möter vi Dr Lamont, som upptäcker ett sätt att hämta till synes obegränsade mängder energi från ett parallelluniversum. Tekniken har (visar det sig) ett mycket högt pris för parallellvärlden, där vi möter Odeen, Dua och Tritt som försöker hantera konsekvenserna av Dr Lamonts uppfinning. Asimov skildrar en riktigt osympatisk forskare och utomjordingarnas vilda sexliv. Läs den här om du vill se en annan sida av Asimov än Foundation.  

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES - Ray Bradbury
Veckan före Halloween kommer Mr Darks tivoli till lilla Green Town i Illinois. Nöjesfältet lovar besökarna ungdomen åter och alla drömmars uppfyllelse, men de som låter sig lockas av Mr Darks sirener går rakt i fördärvet. Han samlar nämligen på själar. Två pojkar tar sig för att undersöka det mystiska nöjesfältet.Something Wicked This Way Comes är en underbar fantasyhistoria och växa-upp-berättelse, med en av litteraturens mest minnesvärda djävulsgestalter. 

BLADE RUNNER - Philip K. Dick
I en krigshärjad värld drömmer prisjägaren Rick Deckard om att äga ett levande djur - den ultimata statussymbolen. Han försörjer sig genom att jaga och “pensionera” replikanter. När han får ett uppdrag som visar sig vara mer komplicerat än vanligt blir jägaren den jagade. Blade runner, med originaltiteln, Do Androids dream of electric sheep, har gett upphov till två filmer och blivit flerfaldigt prisbelönt. Den utforskar identitet, psykologi och konspirationer - och utmanar idén om vad som är objektiv sanning på ett sätt som är relevant än idag. 

TRUTH OF THE DIVINE - Lindsay Ellis
Ellis debutroman Axiom’s End tog bokhandeln med storm. I sökandet efter sin visselblåsande far befinner sig Cora plötsligt öga mot öga med en utomjordisk art – som vill ha henne som tolk och mellanhand i mötet medmänskligheten. Uppföljaren Truth of the Divine vidgar berättelsens ramar, när Cora och ledaren för utomjordingarna utvecklar ett djupt band och en undersökande journalist anar hur utvecklad den utomjordiska teknologin är. Riktigt spännande jordnära berättelse om att agera tolk, och om problemen som kan uppstå vid en första kontakt. Samtidigt är Truth of the Divine en fin roman om rädslor, svåra avvägningar och vad det innebär att vara människa. 

NORDISKA MYTER - Neil Gaiman
Gaiman är känd för sitt livliga språk och det skiner onekligen igenom när han skriver om de nordiska sagorna. Vi får följa med på Odens, Tors och Lokes största äventyr och även möta dvärgar, jättar och andra väsen. Med ett levande språk som låter de gamla gudarnas personlighet lysa igenom pappret tar han ett handfast (och källtroget) grepp om sagorna.

STARSHIP TROOPERS - Robert A. Heinlein
I framtiden finns ett interstellärt regim som domineras av en militär elit. Bara veteraner njuter vissa förmåner, som rätten att rösta. Juan “Johnny” Rico har filippinskt ursprung och stiger i graderna i armén, samtidigt som ett utomjordiskt krig mellan människor och insektsliknande “bugs” pågår. Parallellt förs filosofiska och moraliska diskussioner på ett café. Boken skrevs bara veckor efter att USA lade ner sina kärnvapentester och den har onekligen skapat debatt. Den har både setts som en klassiker inom amerikansk militär-sf och som fascistisk rekryteringspropaganda.

DE LEVANDE DÖDA – Gunilla Jonsson och Michael Petersén
Två veteraner här på SF-bokhandeln skriver böcker med lös anknytning till skräckspelet KULT. Det här är andra boken i Mauerfall, en serie om konst och sönderfallande verklighet i Berlin. De levande döda fortsätter berättelsen från Döden är bara början, om ett Berlin som öppnar sig mot ruinerna efter en märklig och uråldrig stad, men den kan läsas fristående. Det hela tar sin början i källaren till en läkarvilla på de övergivna lungsjukhusets område i Wannsee utanför Berlin. Tre ungdomar vaknar upp på betonggolvet. De är nakna, utmärkligade och bär märkliga ärr på halsen. Vad är det som har hänt?

BOKEN OM TE - Kakuzo Okakura
Boken om te beskriver alla aspekterna av den vapanska teceremonin, och hur gamla traditioner har förnyats. Boken publicerades redan 1906, när Japan öppnade sig för västvärlden. Författaren beskriver hur ceremonierna uppstod, temästarnas roll, terummets arkitektur och ceremonins olika delar. Okakura var också konstnär, och ett spännande kapitel handlar om konsten att uppskatta konst och blomsterarrangemang.

BINTI-TRIOLOGIN - Nnnedi Okorafor
Binti kommer från himbafolket, en grupp i sydvästra Afrika som ogärna lämnar hembygden. Men nu har Binti fått högsta betyg i matte och universitetet på planeten Oomza har inte bara erbjudit Binti en plats, de har erbjudit sig att betala hela hennes utbildning. Men himba reser inte. De stannar på förfädernas jord. Så vid 16 års ålder rymmer Binti. På väg till universitetsplaneten möter hon nya vänner, men en dag händer något fruktansvärt. En märklig främmande fiende anfaller och Binti får användning för inte bara sin intelligens, utan även arvet från sitt folk. Den amerikansk-nigerianska författaren Okorafors lilla men desto mer inflytelserika serie har blivit tokhyllad för fantasin och utförandet och är redan på väg att bli tv-serie. Hela serien finns på rean på svenska.  

JÄRNULVEN - Siri Pettersen
Den norska författaren Siri Pettersen befäste sin roll inom nordisk fantasy med serien Korpringarna. I samma universum utspelar sig den senaste serien Vardari, som börjar med Järnulven. I den möter vi Juva, en blodläsare som hatar blodläsarsläktet som kan se in i framtiden. Men när familjen hotas och hon får veta mer om blodläsarnas hemligheter förstår hon att det finns ett mörker som har förändrat världen tidigare och kan göra det igen. För att överleva måste hon möta ett minne som hon har kämpat för att glömma - den gången då hon mötte djävulen. Både mysig, mörk och stundvis lite het fantasyroman. 

THE SLOW REGARD OF SILENT THINGS - Patrick Rothfuss
För alla som har vill ha mer av Rothfuss fantastiska Kingkiller Chronicle finns den ljuvliga lilla berättelsen om den svävande Auri. Här får vi veta vem hon var innan hon mötte Kvothe. Vi får följa hennes resa från Universitet, ner i de gamla labyrintiska gångarna och se saker som bara Auri kan visa oss, berättat med samma drömska, observanta och egensinniga ton som präglar hennes karaktär. 

THE FEMALE MAN - Joanna Russ
Jeannine, Janet, Joanna och Jael - fyra alternativa egon från vitt skilda verkligheter - möts och stöter och blöter sina respektive bilder av vad könsidentitet är och vad det innebär att vara kvinna. Russ The Female Man har rankats som en av de mest inflytelserika sf-böckerna någonsin, ett epos inom spekulativ feminism. Riktigt tänkvärd och intressant. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev