Gamla klassiker i ny skrud

Publicerad: Onsdag, 30 mars 2022, Skribent: Annie

När jag kommer hem till någon för första gången kan jag ägna enormt mycket tid och tanke på att analysera hur deras bokhyllor ser ut. Det säger så mycket om en människa vad hon väljer att visa upp för böcker.Tycker hon om att lära sig nya recept? Är det gamla deckare som står där och lurar?  Har hon ens en bokhylla? Det är som en liten glimt in i något väldigt personligt. 

Och jag vet inte hur ni gör, men jag kurerar min “synliga” bokhylla. I den står mina favoritböcker, diverse snygga konstböcker och ett antal klassiker. Hälften av klassikerna som står där har jag inte läst, men de har fått stå där himla länge iallafall, insprängda bland Novik, Purcell, Landy, Lawrence och Tolkien. Klassikerna står inte bara där för att de är snygga, utan för att de har ett visst signalvärde. De ger intryck av att man är allmänbildad och att ens litteraturintresse är brett och välgrundat från någon slags kanon. Det är helt enkelt bara lite seriöst och kompenserar för det lite mer nischade intryck som resten av bokhyllan ger. 

Men självklart har klassiker inte bara en sådan beräknande plats i folks liv. De är verkligen grunden för en bred allmänbildning, en förståelse för svunna tider och förhållanden. Därför är det så roligt när de kläs i ny skrud och får nytt liv. 

Ni som har varit inne i våra butiker har säkert sett våra hyllor med klassiker i olika format och utgåvor. Nu har vi fått in nya, snygga utgåvor av några av litterturhistoriens mest inflytelserika verk. Som de vackert läderinbudna men handledsknäckande utgåvorna från Barnes and Noble, alla med fantastiska omslag  och gyllene eller silvriga bladkanter. Litterärt spänner nyheterna brett från sago- och sägenfokuserade Grimm’s Complete Fairy Tales, Aesop’s Fables och  Arabian Nights till mörkret hos The Complete Tales and Poems  of Edgar Allan Poe över till det dramatiska i Complete Works of William Shakespeare. För att inte tala om det romantiska men ändå mörka i Jane Austen Seven Novels och Little Women and other novels

Så oavsett om du bara vill ha en snygg utgåva att pryda din bokhylla med eller ta dig an en redig tegelsten fylld av genuint bra litteratur så kan du spana in alla våra klassiker här! 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev