Gabrielle de Bourg skriver om dagens litteraturupprop

Publicerad: Tisdag, 27 oktober 2020, Skribent: Gabrielle de Bourg

Gabrielle de Bourg är en av våra bästa och mesta samarbetspartner och hon har idag i samarbete med 300 svenska litteraturpersonligeter publicerat ett upprop i DN för transpersoners rättigheter. Här berättar hon lite om detta fantastiska initiativ!

DN har nu publicerat det öppna brev där svenska litteraturprofiler tar ställning för transpersoners rättigheter som jag tog initiativ till. Det är fyllt med författare, illustratörer, dramatiker, förläggare, översättare, bokhandlare och många fler. Totalt är det över 300 stycken, med många stora och viktiga namn. Namn jag själv ser upp till. Som tillsammans visar att vi står för transpersoners rättigheter.

Jag inspirerades av att liknande uppror från litteraturprofiler i USA, Kanada och Storbritannien, med namn som Neil Gaiman, Stephen King och Margaret Atwood. Jag blev så rörd av att läsa deras brev och märkte vilken enorm effekt de hade på mig. Att för mig, som transperson, få se så många litterära hjältar stå bakom mina och mina syskons rättigheter. En härlig och rörande kontrast från rubriker där någon återigen ska ifrågasätta transpersoners identitet. Något vi tyvärr sett mycket av i Sverige på sistone.

Och direkt förstod jag att det behövdes göra en svensk motsvarighet. I samma ögonblick förstod jag att jag var den som kunde göra det. Så i nästan samma ögonblick skrev jag ett utkast till ett svenskt brev och dagen efter började jag att rekrytera signaturer. En efter en skrev folk på och flera började i sin tur att sprida brevet. Snart var vi över 100, sen 200 och tillslut över 300.

Och jag gick igenom och läste namnet. Det var vänner och kollegor. Men också så många namn som haft betydelse för mig. Personer som jag ser upp till, som influerat mig eller som jag är fan av. Och jag kände samma känsla. Hur rörd jag blev. Påminnelsen av att jag inte var själv i det här. Hur många som står bakom.

Och jag hoppas innerligt att alla mina syskon ska få känna samma sak.

 

Foton Malin Huusmann och Fredrik Sjölund


Kommentarer

Nyhetsbrev