Fire & Blood

Publicerad: Torsdag, 6 augusti 2020, Skribent: Gunilla

George R R Martins senaste bok från Westeros, den massiva förhistorien till intrigerna i A Song of Ice and Fire, har kommit i pocket. Fire & Blood är ingen roman, utan en släktkrönika om Targaryens väg till makten. Här slungas vi trehundra år tillbaka i tiden, rakt in i en komplicerad och fascinerande berättelse om Denerys förfäder och anmödrar.

Martin låter Archmaester Gyldayn berätta om Targaryens gripande och ofta (förstås!) blodiga äventyr. Gyldayn är en lärd man som i sin tur ofta citerar mer eller mindre pålitliga källor, ett sätt att ge historieskrivningen liv genom olika perspektiv och variationer i språk och synsätt.

Med Targaryens i centrum handlar det inte oväntat mycket om intriger och drakar. Vi börjar hos Aegon Erövraren och hans systrar och (enligt huset sed) hustrur Visenya och Rhaenys i släktens ursprungshem Dragonstone. Under 150 år konspirerar, slåss, förråder och älskar sig flera generationer fram mot allt större makt och ära. Åtskilliga härskare med namnet Aegon passerar revy, alla olika, alla på olika sätt otillräckliga när makten och verkligheten ska hanteras, mänskliga och motsägelsefulla på ett sätt som krävs för att en så lång berättelse ska hålla läsarens intresse vid liv.  

Good stuff!

Med det sagt är inte Fire & Blood rätt ställe att börja läsningen. Börja med första boken i serien, A Game of Thrones (Kampen om järntronen på svenska) eller köp hela serien på en gång. Vi har både en fin inbunden samling och en pocketbox. Eller binge-titta tv-serien - garanterat underhållande! Bokserien har också blivit tecknad serie, med manus av Daniel Abraham, känd som ena halvan av författarduon James S.A. Corey. En trevlig tie-in är den tecknade serien om Dunk & Egg, som utspelar sig i samma värld. En överskådlig beskrivning av Westeros hittar du i The World of Ice and Fire av Elio M Garcia och Linda Antonsson.

Coronakrisen har för övrigt varit en produktiv tid för många författare. George R R Martin hävdar att nästa del i A Song of Ice and Fire, The Winds of Winter, kan bli färdig nästa år.


Kommentarer

Nyhetsbrev