Fantomen som kortspel

Publicerad: Tisdag, 9 februari 2021, Skribent: David

Få hjältar har greppat tag om svenska seriebranschen som Fantomen. Lee Falks berättelse om Kit Walker som lider skeppsbrott på 1500-talet och simmar iland på en tropisk kust och beslutar sig för att bekämpa pirater och andra skurkar som den maskerade Fantomen började redan publiceras på 30-talet, och blev efter några år väldigt populär i bl.a. här. Så populär att serieutgivningen i USA delvis styrs från Skandinavien. Då känns det naturligt att det nya spelet The Phantom: the Card Game är ett svenskproducerat spel. Mikael Lyck, fantomenälskare och brädspelare, har genom en lyckad Kickstarter-kampanj fått tillräckligt med ekonomi för att få ut kortspelet på marknaden. Och det är, om du frågar mig, ett både fint och roligt spel han lyckats få ihop.

Spelet är ett solo- eller samarbetsspel där du ensam eller tillsammans med en annan spelare ska klara olika äventyr. Det ingår tre olika äventyr i spelasken, och alla äventyren kan spelas på fyra olika svårighetsgrader. Enklaste nivån är väldigt enkel men trevligt att spela som nybörjare. Den svåraste svårighetsgraden är så svår att jag aldrig varit i närheten att klara det. De två svårighetsgraderna däremellan känns balanserade för om du vill ha det aningen enklare eller en rejäl utmaning. De tre medföljande äventyren baseras på klassiska serier: Story of Devil från1979, Diana in the Jungle Patrol från1973 samt Year One, skriven 2004.

Att du lätt kommer igång med spelet och att speltiden är hanterbar är stora fördelar. Spelet brukar gå på mellan 30-60 minuter, lite beroende på om du spelar själv eller med en medspelare. Att det bara ingår tre äventyr kan vara ett problem i längden men inget som på något sätt sänker spelet. Att spela igenom dem några gånger var på olika svårighetsgrader är inget som görs i en handvändning. Däremot skulle det vara trevligt om det kommer nya äventyr att spela igenom i framtiden! Att ha ett intimt förhållande till Fantomen är ingenting som behövs för att uppskatta spelet. Jag har inte läst något av äventyren, även om jag känner igen figurerna som är med, och spelet är precis lika bra ändå.

Är du ett Fantomen-fan eller tycker om kortspel du kan spela med en kompis snarare än mot, då är det här en fin investering.

/David

 


Kommentarer

Nyhetsbrev