Fängelseflykten

Publicerad: Tisdag, 5 oktober 2021

Fängelseflykten heter senaste delen i sf-serien Imperiets arvingar. Vi tog ett snack med skaparna Oskar och Kalle. Köp boken i nätbutiken så får du ett fint vykort på köpet!

Hej! Ni är tillbaka med en ny Imperiets arvingar-bok! Berätta lite om den.

Den heter Fängelseflykten, säger Oskar, och är femte delen i Imperiets arvingar-serien. Den är helt nysläppt, och det är så härligt för nu när vi har kommit några böcker in i serien så är det folk som hör av sig vid varje ny bok berättar hur mycket de längtat. Responsen har varit överväldigande.

Ni har alltså fått fans?

Haha, ja det verkar så, säger Karl. Bland både barn och vuxna. Vilket är helt otroligt kul. Vår ambition har hela tiden varit att skapa en science fiction-serie som fungerar för både unga och äldre. Något som kan bli en inkörsport till genren. Böcker som barn och föräldrar kan avnjuta tillsammans.

Berätta lite kort, för de som missat Imperiets arvingar. Vad handlar serien om?

Den handlar om Alice och Elias, säger Oskar, två kidz från Uppsala vars mamma försvinner. Barnen ger sig ut för att leta, varefter de under märkliga omständigheter hamnar på ett rymdskepp. För det visar sig att mamma har blivit bortrövad av utomjordningar. Än värre, hon är själv en utomjordning. Nu måste de färdas ut i galaxen på skeppet Stillheten, omgivna av en brokig besättning av rymdvarelser, för att rädda henne. Varefter de hamnar i det ena äventyret efter det andra.

Så nu är ni uppe i femte delen. På omslaget ser vi Elias och kapten Brock som gömmer sig för ett gigantiskt tentakelmonster. Måste ju säga att det ser extremt coolt ut. Vad handlar boken om?

Fängelseflykten är en heistberättelse, säger Oskar. Där gänget på Stillheten måste genomföra tidernas kupp för att befria sin kapten från en brutal fängelseplanet. Därför innehåller den hisnande planer, snabba kast och en hel del tjuv- och rackarspel.

En heist alltså! Var hämtade du inspiration från?

Jag har alltid älskat den typen av berättelser, där ett gäng samlas för att utföra en supersmart, nästan omöjlig plan. Inför skrivandet tittade jag på ett gäng klassiska heist-filmer, för att verkligen få den rätta känslan.

Sedan jobbar vi tillsammans med text och bilder, kommer med förslag och idéer. Det är så grymt kul att få skapa den här boken, ja hela universumet, tillsammans med Karl, hans illustrationer väcker verkligen världen till liv.

Ja. Boken är ju lyxigt illustrerad med nästan trettio bilder i färg. Hur tänker du kring illustrationerna Karl?

Fängelseflykten utspelar sig ju på en djungelplanet och jag har längtat efter att få göra bilderna till den, säger Karl. Att skapa en utomjordisk djungel, med köttätande växter, enorma kryp och glömda ruiner från försvunna civilisationer, roligare än så blir det inte. Som vanligt blir jag vansinnigt inspirerad av Oskars text, och bilderna bara sprutar ur mig. Jag tror våra läsare kommer älska det här spännande äventyret, och också få en chans att lära känna några av karaktärerna på helt nya sätt.

Imperiets arvingar ska bli 10 delar totalt va?

Det stämmer, säger Oskar. Varje bok har sitt eget äventyr men tillsammans bildar de en episk övergripande historia. Det är ett riktigt drömprojekt!

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev