Ett skepp kom lastat från Japan

Publicerad: Onsdag, 24 juni 2020, Skribent: Jenny Preinitz

Vår senaste sändning från Japan har äntligen landat på svensk mark! Skeppet har kommit lastat med söta mjukisar, nyckelringar, konstböcker, strumpor, pussel, pennskrin och förstås alldeles för mycket att räkna upp. Vårt lager av Totoroprylar fylls på, liksom allt Ghibli, vilket ju är roligt nu när filmerna åter finns i tryck i Sverige.

Vi får ett kärt återseende med pastelldrakarna som gjorde stor succé på instagram första gången de dök upp, och den här gången får vi inte bara den gamla storleken på 34cm utan den rosa och den mintgröna draken kommer också i en större variant på 48cm! Dubbelt så mycket mys, med andra ord.

Ett annat populärt gäng här på bokhandeln är ju de tre mameshibabröderna Mametaro, Mamejiro, Mamesaburo och deras kompis Sasuke, och den här gången vår vi hela gänget i behändiga 13-centimetersversioner som man kan samla ihop till en fin liten kvartett och ha som sällskap. Man måste ju liva upp vardagen på alla sätt man kan, och de fyra äventyrarna med sina olika personligheter är ett av de bästa.

Rilakkuma, kontorsnissebjörnen som lämnat det stressiga livet bakom sig, är såklart tillbaka med Korilakkuma och alla deras vänner. Flera av de små och mellanstora mjukisarna har dessutom just nu fått extra bra pris! Rilakkumavännerna är som en symbol för lata sommardagar, picknickar, skogsutflykter, och jordgubbsfester. Ett livsnjutargäng att inspireras av.

Manga- och animefans känner förstås till två av de mest populära serierna just nu: My Hero Academia och stjärnskottet Demonslayer/Kimetsu no yaiba. My Hero Academia har hållit stilen länge, och är nu inne på sin tjugofjärde volym på engelska. Berättelsen om den unge pojken på superhjälteskolan fortsätter att få nya fans, och till dessa fans måste det ju finnas nyckelringar, hängen, och annat sådant som man kan visa sin uppskattning med! I den här sändningen kommer det till exempel bläckpennor med de olika karaktärerna, nya nyckelringar i akryl och hängen med mumsigt munktema.

Kimetsu no yaiba är Shonen Jump-serien som till och med tillfälligt lyckades brotta ner One Piece från tronen som den bäst säljande mangan i Japan. Berättelsen om den unge kolarsonen Tanjiro och hans lillasyster som söker hämnd efter att deras familj mördats av vampyrliknande Oni har blivit en överraskande stor succé både i Japan och utomlands. Så självklart har det tillverkats mängder av söta små prylar till den! Vi har hittat en hel del som vi tycker om, bland annat nyckelringar i gummi i hemliga förpackningar och ema-plaketter med de olika karaktärerna.

Egentligen är ju en Ema en femkantig träbricka som man skriver en bön på och hänger vid ett Shintotempel. Ordet betyder ordagrant ”bildhäst” och förr i tiden trodde man att hästar kunde förmedla böner till gudarna. Man skänkte därför ofta hästar till Shintotemplen. Nu var ju det ganska dyrt, och hästar var inte så vanliga i Japan, så man gick över till bilder på träbrickor istället. Efter hand fick brickorna andra motiv än hästar, och nu är det vanligt att till exempel mangafigurer får bära med sig önskningar till de gudomliga! Nu finns det ju inga Shintotempel i Sverige att hänga sin Ema vid, men man får väl helt enkelt skriva in bönen på baksidan och hänga den i sitt rum istället. Frågan är vem som kan förmedla ens önskningar bäst? Tanjiro är ju kanske det uppenbara valet, men personligen skulle jag gärna föreställa mig Inosuke på gudomlig audiens.


Kommentarer

Nyhetsbrev