En titt på nyhetshyllan

Publicerad: Onsdag, 10 mars 2021, Skribent: Gabi

Vi får ofta höra om saknaden att gå och strosa i våra butiker, ta upp en bok som ser intressant ut och bläddra lite i den, kolla vad som finns. Det är svårt att ersätta det online, men vi kan i alla fall dela några nyheter vi fastnat för!

IN THE QUICK av Kate Hope Day är något så ovanligt som en science fiction-roman med ett romantiskt förhållande som ett viktigt fokus för handlingen. Men den handlar också om June och hennes isolerade uppväxt som ett ungt geni med ambition att bli en del av rymdprogrammet. Vi följer June genom universitetsåren tills hon börjar jobba på en rymdstation. En av de som alltid stöttade June var hennes farbror, och kanske är det därför hon inte kan släppa mysteriet kring Inquiry, ett prototypskepp baserat på hans uppfinningar som försvann med hela sin besättning. June och James, hennes farbrors främste lärjunge, börjar samarbeta för att hitta Inquiry, men när deras känslor för varandra blir trassligare riskerar allt att falla samman.

På svenska hyllan har vi Lars Landgrens debutroman LJUSNAN DU MÖRKA, en mörk och skrämmande berättelse med rötter i folktro och sagor, som knyter an till vardagen och vår moderna verklighet. Den kategoriseras som skräck och vi läsare får följa två personer som färdas på Ljusnan, älven som löper genom Hälsingland. Medan deras eka saktar rör sig genom landskapet berättar den äldre en historia för den yngre och Ljusnans egensinniga vattenströmmar blir den åder ur vilken berättelserna stiger.

Ibland vill man ha ett rejält fantasyverk med mycket action, äventyr och lite lagom ”gritty” känsla. Mike Brooks nya THE BLACK COAST innehåller allt detta, med små överraskningar som snyggt insmuget världsbyggande med olika självpronomen som visar status, kön och grupptillhörighet. Handlingen börjar med mötet mellan två kulturer som tidigare legat i väpnad konflikt, men nu vill några av de f.d. plundrarna bli fredliga sina gamla fiender. Det är inte lätt att smälta samman två så olika kulturer, men det finns inget val. En yttre fiende hotar och nu måste folken i gränslandet arbeta tillsammans, även om deras egna ledare och traditioner säger något annat.

Gabi


Kommentarer

Nyhetsbrev