Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Publicerad: Tisdag, 28 februari 2023

Den 31 mars är det Sverigepremiär för den omskrivna äventyrsfilmen Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Filmen är baserad på bordsrollspelet Dungeons & Dragons och utspelar sig i den magiska världen Forgotten Realms. Denna plats skapades ursprungligen som en kampanjvärld, alltså en plats i ett rollspel där stora och små äventyr utspelas, med egna folkslag, platser och regler för magin. Forgotten Realms föddes i kanadensaren Ed Greenwoods huvud på 1980-talet och är vid sidan av Tolkiens Midgård nog en av de mest mentalt besökta fantasyvärldarna av alla. Huvudkontinenten heter Faerûn och den har sedan många år varit ”kampanjvärld #1” till Dungeons & Dragons, som länge varit världens ledande rollspel. Här finnsvansinnigt mäktiga magiker, stridande små riken och gott om underjordiska komplex att härja runt i. En rollspelsvänlig miljö, helt enkelt, som också har en underton av allvar.

Under årens lopp har andra typer av berättelser än rollspelsäventyr placerats i världen. Det är i Forgotten Realms vi hittar Svartalverna, Drow, som slog igenom stort med R.A. Salvatores romaner om Drizzt Do’Urden. Även tv-spelsserierna Baldur’s Gate och Neverwinter Nights utspelas där, liksom Ed Greenwods böcker om trollkarlen Elminster och Magic the Gathering-set. Nu dyker Forgotten Realms alltså upp på bioduken och vi har redan fått in böckerna som anknyter till just det specifika äventyret!

Spänning, humor och såklart massa DnD-referenser utlovas I de två fristående romanerna som heter Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves The Druid's Call och Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves The Road To Neverwinter. De ger oss mer om filmkaraktären Dorics barndom och berättar hur Edgin och Holga först mötes.

DUNGEONS & DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES THE DRUID'S CALL
Doric (som i filmversionen spelas av Sophia Lillis) har - så länge hon kan minnas - känt sig ensam och utanför. Redan som barn blev hon övergiven av sina föräldrar, men efter att ha levt ensam i åratal fann hon en trygg hamn blev alverna i Neverwinter Woods. Trots alvernas öppna sinne har Doric mycket svårt att passa in. Hennes horn, spetsiga svans och annorlunda krafter avslöjar hennes bakgrund. Därför tar det inte lång tid innan hon återigen är ensam – nu med målet att bemästra de krafter hon så länge försökt knuffa åt sidan. Det Doric inte vet är att resan kommer bjuda på större hinder än någonsin tidigare. Men också leda henne till den familj hon så länge saknat. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves The Druid's Call är skriven av E.K. Johnston, som tidigare skrivit bla. Star Wars-boktriologin Queens Shadow

DUNGEONS & DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES THE ROAD TO NEVERWINTER
Edgin Darvis (som i filmen tolkas av Chris Pine) liv är en enda stor röra... Allt han har i sin ägo är en luta och sitt snygga utseende. Av en slump stiftar han bekantskap med den färgstarka karaktären Holga (som i filmen spelas av Michelle Rodríguez) och inser att hans liv behöver en förändring. Denna förändringen stavas rikedom. Edgin och Holga bestämmer sig för att samla ihop ett pålitligt gäng som tillsammans kan ta sig an riskfyllda utmaningar emot ersättning. Tillsammans med karaktärerna Forge och Simon bildar de en kvartett och sätter planen i verket. Det ingen av dem vet är att de snart är ut på ett äventyr de sent kommer glömma. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves The Road To Neverwinter är skriven av den amerikanska författaren Jaleigh Johnson.

Filmen har redan innan den äntrat bioduken mottagit blandad kritik. Om den lever upp till de positiva eller hårda orden som cirkulerat på nätet tåls att se, men en sak är säker – Forgotten Realms är en värld väl värd att besöka och utforska, vare sig man väljer att använda en biobiljett, bok eller tärningsslag för att stiga in i den.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev