Digital nördparad

Publicerad: Tisdag, 11 maj 2021, Skribent: Gabi

Vi firar som sedvanligt den Internationella Nörddagen den 25:e maj, i år med en digital parad! Vi står för musik och teknik, och hoppas du vill gå med i paraden, så vi får mängder av vackra, fantasifulla och kreativa dräkter som firar nörderi, fandom och våra gemensamma hobbies.

Digital parad, hur går jag i en sån?

För att delta i paraden, skicka oss en bild eller litet filmklipp av dig själv i bästa nördstassen: cosplay, lajvklädnad, Disneybounding eller något annat kreativt och nördigt! Vi vill ha bidrag till adressen paraden@sfbok.se, med ämnesrad ”Nördparad 2021" senast kl. 23.59 tisdag 18 maj (är filen för stor att mejla, använd valfri öppen filöverföringstjänst). Inkludera förnamn på alla som syns i bilden/filmen och vilken ort ni kommer ifrån, detta kommer med i videon.

Tisdag 25:e maj kl. 17.00 avgår sedan paradvideon via Facebook Premiere. Den kommer bestå av (hoppas vi) massa fina och fantasifulla dräkter, en hälsning från oss, musikinslag och avslutas med att bokhandelsjuryn presenterar vinnarna i kategorierna ”Juryns val” och ”Kreativitetspris”. I efterhand kommer också ett fotogalleri skapas, där alla som tittat på paraden kan rösta fram den dräkt de förtjänar att vinna.

Låter det kul? Markera då eventet i din kalender, skicka in ditt bidrag och så syns vi på Nördparaden!

Handdukar, syrener & parader, oh my!

Varifrån kommer detta firande? Ursprungligen ett spanskt initiativ, Día del orgullo friki, och hade efter två år spridit sig till andra sidan Atlanten, där det firades som Geek Pride Day. 2013 hölls sen den första Nördparaden med pompa och ståt, när vi i Göteborg invigde Café Sirius i anslutning till vår butik. Observera att det var den första i hela världen (!), inte bara i lilla Sverige. Sedan dess paraderar vi årligen, i Göteborg och Malmö och sedan ett par år tillbaks också i Stockholm.

Den 25:e maj är även hem för andra nördiga helgdagar – här firas nämligen Towel Day, till minne av Douglas Adams och hans mästerliga science fiction-komedi Liftarens Guide Till Galaxen. Då vet alla hoopy froods att det är dags att ta med sig handduken och utbyta en förnöjd nick med alla andra som vet var de har sin handduk.

Då datumet i Discworlds kalender även är när Ankh-Morporks folkrevolution störtade Lord Winder, firas den av många fans till Terry Pratchett som The Glorious Twenty-Fifth of May. En syrenkvist bärs väl synligt, för att visa att du var där och minns.

Nördparaden kommer sändas via Facebook och alla uppdateringar kommer ske i eventet: Digital Nördparad 2021

 


Kommentarer

Nyhetsbrev