Den makalöse Maurice

Publicerad: Torsdag, 9 februari 2023, Skribent: Linda

Terry Pratchetts bok The Amazing Maurice and His Educated Rodents kommer som film på bio. Det är en fristående roman som utspelar sig i Pratchetts oändligt populära Skivvärld, eller Discworld som den heter på orginalspråk, med cameos från de andra Discworld-böckerna. 

I den får vi följa katten Maurice, som måste vara Skivvärldens smartaste entrepenör. Hans idé är enkel: hitta en stad. Fyll den med dina specialuppfödda råttor. Skicka din flöjtspelande råttfångare till stadens förtvivlade borgmästare, låt killen flöjta iväg med råttorna och se pengarna rulla in från de ack så tacksamma stadsborna. Det fungerar lysande tills Maurice och hans trupp kommer till den skumma hålan Bad Blintz, där en helt annan sorts melodi stiger upp från de mörka kloakerna...

Filmen samlar den brittiska skådiseliten, eller vad sägs om en rollista med namn som Hugh Laurie som Maurice,  Emilia Clarke, från Game of Thrones, David Thewlis från Harry Potter-filmerna  Himesh Patel från Tenet och Station Eleven,  Gemma Arterton, Hugh Bonneville och självaste Doctor Who i sin tionde reinkarnation - David Tennant. Och på svenska visas den med röster med Dan Ekborg, Edvin Ryding, Happy Jankell, Anton Körberg m fl. i rollistan.  

För många trogna Pratchettläsare är det här en bok som gått lite obemärkt förbi just för att den inte direkt hänger ihop med resten av berättelserna men den är absolut väl värd att plocka upp. Boken är dessutom en utmärkt introduktion till Terry Pratchetts värld, på en nivå som fungerar fint för lite yngre läsare men fortfarande smart och rolig nog för att uppskattas även av erfarna läslusar. När den gett mersmak är det dessutom en helt ny värld den öppnat portarna till. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev