”De kom till Tellus” – i samarbete med Cinemateket

Publicerad: Onsdag, 31 mars 2021, Skribent: Lina

Under hösten 2019 visade Cinemateket en filmserie under rubriken ”Till oändligheten – rymden på film” med filmer som utspelade sig i rymden. Även om det i dag, mitt under rådande pandemi, känns avlägset att sitta i en biosalong packad med – hör och häpna – främlingar så fanns det en sådan tid och den kommer snart igen. Cinemateket valde att fokusera nästa urval med filmer på det motsatta – när utomjordingarna kommer till oss. Rubriken blir den här gången alltså ”De kom till Tellus” och den här gången får ni i publiken vara med och välja ut vilka filmer ni vill kunna se på bio.

De frågade också om vi på Science Fiction Bokhandeln ville ha ett samarbete och kanske också ville hjälpa till att välja ut vilka filmer ni skulle få rösta på – och självklart ville vi det! Om inte annat för att få chansen att se våra egna favoriter på stor duk med högt ljud.

Efter att ha gjort en massiv lista, eller i ärlighetens namn bättrat på Cinematekets egna redan massiva lista, kom ytterligare en lista där vi (jag, Lina) valde ut tio filmer som absolut skulle vara med i omröstningen. Valen jag gjorde var ibland baserat på att en del filmer självklart ska vara med på en rymdinvasionslista (Plan 9 from Outer Space, 1957), ibland för att en del filmer skulle vara roligt att äntligen få se på bio (Hotet, 1971), ibland bara för att det är en film det är konstigt att man inte redan sett den och nu är det banne mig dags (Varning från Rymden, 1956) och så fanns det de där filmerna som bara är galet bra och alla borde se (District 9, 2009). Det fanns andra anledning, både bättre och sämre, och allt det här är, det medges, subjektivt.

Men även bortsett från mitt eget tycke och smak, så är det en objektivt sett fantastisk lista Cinemateket har tagit fram. Det finns något för alla och allt är intressant, så jag avundas inte er som ska välja bland filmerna när ni lägger er röst. Oavsett vad de i slutändan kommer att visa, så kan alla SF-fantaster se fram emot bra bio till hösten.

Vill ni aktivt vara med och välja, och det borde ni göra, så har ni fram till 5 april på er på Cinematekets Facebook-sida

Lina


Kommentarer

Nyhetsbrev