Danmei - kinesiskt drama och romantik

Publicerad: Söndag, 18 december 2022, Skribent: Mirjam

Min första kontakt med Danmei var den 50 episoder långa TV-serien The Untamed. ”50 avsnitt??” säger du, och visst kan det låta mycket att ta sig an, men tro mig när jag säger att du kommer önska att det fanns minst lika många avsnitt till när du sitter där med gråten i halsen under sista scenen.

The Untamed är live-action filmatiseringen baserad på böckerna skrivna av den kinesiska författarinnan Mo Xiang Tong Xiu. Från början publicerades de online med titeln Mo Dao Zu Shi (ofta förkortat MDZS), och länge fanns de inte (officiellt) översatta utanför Kina. Nu håller de äntligen på att översättas och ges ut på engelska under namnet Grandmaster of Demonic Cultivation. Fyra volymer finns ute hittills och jag har lämnat ett lagom stort hål i min bokhylla som jag otåligt väntar på att få fylla med resten av dem.

Som i de flesta fall av filmatiseringar så skiljer den sig något från boken, men i det här fallet har de lyckats alldeles fantastiskt bra – trots att de tvingats förhålla sig till Kinas censur av homosexualitet. Vissa saker saknas i serien, andra har de lagt till och broderat ut, men kärnan i berättelsen är den samma – relationen mellan våra huvudpersoner Wei Ying och Lan Zhan.

Jag tror du förstår mig när jag säger att jag uppslukades av MDZS när jag sett klart serien. Jag började planera cosplays, lärde mig några av de fantastiskt vackra musikstyckena på cello och läste all bra fanfiction jag kunde komma över. Det enda jag saknade var att få läsa orginalet, men då den bara fanns på kinesiska (vilket jag inte kan) och i fanöversättningar online väntade jag lite med det. Och så en dag så kom den mest fantastiska nyheten – de håller på att översättas och kommer ges ut som böcker på engelska! Lyckan var obeskrivlig. Äntligen kunde jag sätta mig ner med mitt alldeles egna exemplar av första delen av Grandmaster of Demonic Cultivation.

MDZS är fantasy när den är som bäst. En spännande värld, magi, magiska varelser, kärlek, intriger, onda planer och såklart en och annan svärdsduell.

Vi får följa Wei Ying, en cultivator (magiutövare), när han plötsligt vaknar upp efter att ha varit död i 13 år. Han dras genast in i en märklig situation där kroppsdelar av en mördad man vaknar till liv och kräver hämnd. Tillsammans med sin största rival från förr, Lan Zhan, reser han runt för att ta reda på vem som ligger bakom mordet. Eller ja, han gör oftast allt i sin makt för att hålla sig undan Lan Zhan – han vill inte råka avslöja sin sanna identitet. Det blev nämligen lite komplicerat där i slutet…

Det är nämligen så att de allra flesta, både cultivators och vanliga dödliga, ser Wei Ying som den största ondaste superskurken som någonsin levt, och om folk fick nys om hans återuppståndelse från de döda skulle det definitivt inte leda till något bra. Dessutom är Wei Ying övertygad om att Lan Zhan personligen tycker att han är enormt irriterande och mer eller mindre hatar honom. Folk har såklart fel i att Wei Ying är en ondskefull skurk, precis lika fel som Wei Ying själv har om att Lan Zhan hatar honom.

En av sakerna jag älskar så med MDZS är variationen i storyn. Mordmystierium, episka magiska strider, intriger och hugg i ryggen, tragiska människoöden, romantik av både det komiska och sensuella slaget och allting fungerar så otroligt bra ihop. Jag vill inte beskriva handlingen för mycket – du förtjänar att Uppleva den för första gången på egen hand, precis som jag fick göra. Oavsett om du börjar din resa med Tv-serien eller boken (eller manhuan eller donghuan – kär berättelse har många former) så hoppas jag att du får en lika magisk och känslofylld upplevelse som jag.

Och om du inte får nog efter Grandmaster of Demonic Cultivation så finns det gott om andra böcker i samma genre att dyka in i. Av samma författare har vi både Heaven Official’s Blessing (som även den håller på att få en live-action filmatisering) och The Scum Villain’s Self-Saving System (där alla volymer redan finns översatta, yay!)

Mirjam


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev