Cyberpunk Red

Publicerad: Tisdag, 8 december 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Cyberpunk 2077 - julens mest hajpade spel – föddes som bordsrollspel. Första utgåvan av Cyberpunk släpptes redan 1988, några år innan internet såg dagens ljus. Mike Pondsmith skapade en slimmad, mörk storstadsvärld centrerad kring Night City, en väldig storstad som täcker hela Kaliforniens kust mellan Los Angeles och San Francisco. Samma stad har nu återuppstått i Cyberpunk 2077 och i en ny version av rollspelet – Cyberpunk Red. Vi har precis fått in den massiva grundregelboken till spelet (snabbstarsregler har funnits sedan tidigare).

Cyberpunk Red utspelar sig år 2045 och fungerar som en slags förhistoria till tv-spelet. Tidslinjen från det ursprungliga spelet har dragits fram och skissas vidare förbi 2045. Världen är klart igenkännbar för alla som spelat de tidigare varianterna (eller läst några av 80-talets cyberpunkromaner). Megabolag styr en hyperkapitalistisk värld där frilansare utför livsfarliga jobb i myllrande, mörka storstäder.

Det fjärde stora bolagskriget har nyligen avslutats och delar av Night City ligger i ruiner. Bolagsväldet är mindre helgjutet än tidigare och stora delar av staden är (ännu) mer laglösa än förut. Spelet har fått sitt namn efter den blodröda himlen som skapades när kärnvapendetonationer slungade upp röd sand i stratosfären. Samtidigt förändras världen snabbt. Storbolagens kvävande grepp om människorna har här och där mjuknat. Kanske finns det en framtid, för den som är skicklig och vet att ta för sig.

Cyberteknologin, som har gett spelet sitt namn, har förstås uppgraderats från den preinternet-nivå som fanns i det första spelet. Den känns helt modern och har liksom reglerna uppdaterats till modern standard.


Kommentarer

Nyhetsbrev