Cirkeln fyller 10 år

Publicerad: Fredag, 16 april 2021, Skribent: Gabi

För tio år sedan vände vi för första gången blickarna mot Engelsfors, en bruksortshåla omgiven av djupa skogar. Här fann sex alldeles vanliga gymnasietjejer varandra och så började en ovanlig resa under den blodröda månen, för både De Utvalda och alla oss som följde dem på vägen.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs fantastiska Engelsforstrilogi blev en succé av sällan skådat slag, och satte i rörelser krafter vi ännu ser på våra hyllor. Med inspiration av både Twin Peaks och Buffy, men ändå med en stark egen röst, fick vi läsare i Cirkeln möta moderna häxor i ett Sverige vi kände igen.

Magin som vällde upp ur sidorna visade att något så otippat som urban fantasy i en svensk bruksort kunde dra till säg läsare i alla åldrar. Tonåringar, vuxna, inbitna nördbokhandlare och nybörjare bland fantasyhyllorna, alla slukade vi Cirkeln och höll tummarna för Minoo, Linnéa, Vanessa, Anna-Karin, Ida och Rebecka.

För att fira att det nu är tio år sedan Cirkeln först släpptes, har vi i samarbete med författarna och fyllt på lagret av trilogin – signerade, såklart! Alla böcker vi har i Stockholm och på näthandeln signerade och så länge lagret räcker skickar vi dem, så du behöver inte skriva ett extra meddelande.

Vi har även en tävling på vår Facebook-sida, där du kan vinna ett signerat bokpaket och en exklusiv print av Lina Neidestam.

Vill ni veta hur författarna och förläggarna ser tillbaka på det hela, den fina jubileumsintervjus hos hos Rabén&Sjögren. Eller bli nostalgisk över vad vi hittat i arkiven – som denna intervju med Sara och Mats från releasefesten av avslutande delen Nyckeln () 2013, Karin från Malmös recension av Eld när den kom 2012 och den allra första tipstexten vi kunde hitta om Cirkeln, från 29 april 2011, som Nina skrev när det hela började

Sedan dess har Cirkeln hunnit med att bli både film och knoppa av seriealbumet Berättelser från Engelsfors, och Sara och Mats har på varsitt håll gett oss romaner som Norra Latin, Slutet och nu på måndag, Konferensen.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev