Boktips från nyhetshyllan

Publicerad: Torsdag, 13 april 2023

Elwood, A. J.: Other Lives of Miss Emily White

Den unga Ivy har blivit ivägskickad från sitt till en internatskola för att lära sig hur man blir en ordentlig och sofistikerad kvinna, dotter och slutligen fru. Utstött av dom andra för hennes arbetarbakgrund och sörjande hennes systers bortgång är livet på skolan ett helvete - fram tills att den eleganta och charmiga läraren Mademoiselle Blanc dyker upp och Ivy blir snabbt besatt. När rykten börjar cirkulera om att läraren befinner sig på två ställen samtidigt blir Ivy mer och mer desperat att försöka försvara och skydda sin enda vän. En smart skriven historisk spökhistoria. 
 

McKenna, Juliet E: The Cleaving

I Englands hov finns det mycket osäkerhet. Krig stundar ofta och Uther Pendragon och hans son Arthur, kämpar för att hålla freden, ofta till ett högt pris. Det finns magi, men Nimue, damen i sjön som försåg Arthur med det legendariska svärdet Excalibur, vet att magi har ett högt pris och måste användas med försiktighet. Hon kämpar för att hjälpa kvinnorna i sitt liv, men magi kan inte alltid användas för att rädda dom. Många har hört sägnerna om Kung Arthur och landet Camelot, men då har det ofta varit fokus på männen och deras berättelser. I The Cleaving får vi genom Nimues blick möta bland andra Guinivere och Morgana som kämpar för sina öden i det förrädiska hovlivet med de få verktyg de har till sitt förfogande. 

Powell, Gareth L: Descendant Machine

The Grand Mechanism är en maskin lika stor som Saturnus ringar och har legat inaktiv under hela mänsklighetens historia under Jzat-rasens vakande uppsyn. Nu försöker okända element från Jzat och människorna aktivera den i hopp om makt och möjliget. Men den enda personen som vet Grand Mechanisms hemligheter är Rav’nah Abelisk, en helig Jzat man som är på resa på ett enormt utomjordiskt megaskepp. Navigatören Nicola Mafalda anar att maskinens aktivering skulle innebära en total katastrof och behöver hitta Abelisk innan hans kunskap faller i fel händer. Actionpackad rymdopera med medvetna skepp, en spydig och älskvärd huvudkaraktär, och mängder med vändningar. Descendant Machine är andra delen i Powells Continuance serie men går alldeles utmärkt att läsa utan att ha läst den första, Stars and Bones.

Jackson, Sarah K: Not Alone

Sedan den enorma mikroplaNot Alonestsstormen ägde rum för fem år sedan och dödade den största delen av mänskligheten har Katie bara lämnat lägenheten för att jaga och hitta mat. Hennes son, Harry, har aldrig lämnat den lilla ettan i London och det är bäst så. Lägenheten är säker från den farliga luften och alla dess monster och Katie tänker göra allt för att skydda Harry. Men när en mystisk lapp dyker upp utanför lägenheten en dag måste Katie bryta upp sin lilla trygga sfär. Lappen indikerar nämligen att det finns fler överlevande och att hennes fästman kanske lever. I hopp om ett bättre liv för henne och sin son måste hon nu göra en resa som hon tidigare aldrig hade kunnat föreställa sig. Nära och riktigt trovärdig dystopisk klimat sci-fi om hur långt man är beredd att gå för att rädda dom man älskar. Riktigt stark debut från Jackson. 

Emliy Tesh - Some Desperate Glory

Kyr har tränat hela sitt liv för att kunna hämnas mordet på planeten Jorden. Tillsammans med mänsklighetens sista överlevande har hon vuxit upp på Gaea Station och förberett sig. Hon har blivit en mäktig krigare och hennes hängivenhet är lika stark som hennes kropp. Men när hennes bror blir tilldelad ett självmordsuppdrag och hon blir hänvisad till barnkammaren för att producera barn tills att hon dör måste hon ta saker i egna händer. Tillsammans med broderns vän, en tillfångatagen utomjording, flyr hon från allt hon hon känner till och måste omvärdera allt hon har fått lära sig. Spännande queer rymdopera med fantastisk karaktärsutveckling. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev