Boktips från nyhetshyllan

Publicerad: Torsdag, 23 mars 2023

Bokrean är bortstädad och butiken börjar se ut som sig själv igen. Med det så har det kommit in en hel del spännande nyheter på bokfronten - med allt ifrån hämdfokuserad vilda västern till enorma havsvarelser till Robin Hood. 

Vi är även fått in en riktigt fin pocketutgåva av V.E Schwabs publiksuccé INVISIBLE LIFE OF ADDIE LARUE. I den får vi följa Addie LaRue som gjorde en pakt som skulle ge henne evigt liv men som i gengäld skulle göra att hon skulle gå ensam genom det livet, dömd till att bli bortglömd av alla som hon möter. Fram tills trehundra år senare då en bokhandlare minns hennes namn. 

THE STRANGE - Nathan Ballingrud 

Efter att Annabelles mamma åkte tillbaka till jorden för att ta hand om sin mamma har fjortonåriga Annabelle varit kvar på kolonin på Mars  och varvat skolgången med att hjälpa sin pappa med det lilla snabbhaket. Men allt förändras en kväll efter att en grupp läskiga kultister attackerar resturangen och stjäl deras mat, hennes pappas värdighet och en viktig sak. När sheriffen i omrdet inte är till någon hjälp överhuvudtaget bestämmer sig Annabelle för att bege sig över det härjade Mars med sin lojala Köksmotor Watson och stadens utböling för att utkräva hämnd och ta tillbaka det som är hennes. Tänk er vilda västern science-fantasy på Mars med massvis med moraliskt gråskaliga karaktärer. 

CATFISH ROLLING - Clara Kumagai 

Det finns en myt att det vilar en enorm havskatt under Japan. Sora hatar den här varelsen som har skapat en jordbävning som var så stark att den inte bara förstörde hennes hem och tog hennes mor utan att den även förstörde tiden själv. Hon och hennes far som är forskare bor nu nära zonerna - en plats där tiden går snabbare eller långsammare än normalt. Sora är känslig för när tiden skiftar och hennes pappa kan använda sig av det för att utforska de märkliga ställena som uppstår. Men det är en farlig plats och ju längre de kommer i jakten på mamman desto mer påverkas verkligheten. När även pappan försvinner har Sora inget annat val än att ge sig hän till jakten på varelsen. Kumagais debut tar avstamp i den enorma jordbävningen som skakade Japan 2011 och blandar magisk realism, filosofi, och mytologi med sci-fi. Riktigt fint om sorg och acceptans. 

THE SHADOW OF PERSEUS - Claire Heywood 

Är man intresserad av grekisk mytologi har man kanske hört namnet Perseus - Zeus och den dödliga Danaes son som dödade Medusa, havsmonster och räddade Andromeda. I The Shadow of Perseus blir han mer mänsklig än något annat när de tre kvinnorna berättar sin sida av historien. Feministisk skildring om personerna som hamnar i skottgluggen när de grekiska hjältarna drog fram. 

WHAT WE HARVEST - Ann Fraistat 

Wren älskar sina lilla pittoreska hemstad Hollow’s End med dess perfekta lilla utseende och mirakulösa odlingar. Turister reser långväga för att ta del av dess charm och njuta av det lokalproducerade hantverken. Men när kvicksilverpesten börjar smyga sig närmre förändras allt. Det börjar med dåliga skördar och snart drabbar det både boskapen och människorna. När Wren är en av de enda kvar i det som tidigare var hennes lilla paradis har hon inget annat val än att ta kontakt med sitt ex Derek. De må ha gått skilda vägar men de delar fortfarande kärleken till staden. Snart förstår de att de kanske inte visste exakt allt om hemstaden och att deras förfäder har en hel del att stå till svars för. 

Både vacker och tidvis riktigt obehaglig YA-skräck med sci-fi inslag. 
 

TRAVELERS ALONG THE WAY - Aminah Mae Safi 

Rahma al-Hud följde sin syster Zeena in genom det tredje korståget i Jerusalem, säker på seger, men nu när Richard the Lionheart har skickat stöd till invaderarna är Rahmas enda mål sätta sig och sin syster i säkerhet. Men Zeena är fast besluten att stanna och skydda hemlandet så i ett desperat försök att vända stridens vågor slår de följe med en märklig skara; bland annat en stilig spion, en oturlig, övergiven Engelsman och en vänlig Mongolisk munk. Underhållande, queer återberättning av Robin Hood med en kvinna under luvan.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev