Boktips från nyhetshyllan

Publicerad: Fredag, 10 mars 2023, Skribent: Annie

A RIP THROUGH TIME - Kelley Armstrong

Detektiven Mallory är ute och joggar när hon hör en kvinna skrika från en gränd. Hon spurtar dit, men angrips och slås medvetslös. När hon vaknar har hon slungats 150 år bakåt i tiden och hamnat i en främmande kropp, tillhörande den opålitliga Catriona som har strypts och lämnats åt sitt öde. De två kvinnorna har inte mycket gemensam. Mallory måste vänja sig vid ett helt annat liv, ett nytt språk och en fjämmande kultur. För att inte väcka uppmärksamhet fejkar hon minnesförlust och går in i Catrionas liv som hushållerska i rättsläkaren Dr. Grays hushåll. Men de två har en sak gemensamt: de blev överfallna vid exakt samma plats och vid samma klockslag. När Dr. Gray börjar utreda ett mord som bär en hel del likheter Mallorys överfall kickar hennes undersökarinstinkter in, men det kommer inte vara lätt att genomföra en undersökning och samtidigt låtsas vara någon annan. Riktigt spännande start på en ny serie som andas Outlander x The Alienist. Armstrong har välskrivna karaktärer och spännande skildringar av allt ifrån kemikalier och språkskillnader till polisiärt arbete i en tid då det inte fanns samma tekniska tillgångar som nu. 

THE BITE - Z.W Taylor 

Charlotte flyr från sitt våldsamma ex i mitten av natten med endast lite pengar och en karta över Alaska. Hon lämnar allt bakom sig; smycken, hennes gamla stil, och hennes brun-utan-sol som är obligatoriskt i California. Inget är värt något om hon inte kan hålla sig vid liv. Ensam i vildmarken känner hon sig äntligen säker, trots att hon är vilsen och hennes temporära telefon har lagt av. Hon hittar inte till stugan hon ska bo i, men säkerheten i sovsäcken i hennes gamla bil är allt hon behöver.

När hon blir våldsamt attackerad och något biter hennes ben får det enorma konsekvenser och kommer att förändra den hon är för alltid. Har ni inte redan räknat ut det så är svaret på ekvationen vildmark + bett = varulv. Men det är uppfriskande att det istället är fokus på förvandligen och vad det skulle kunna göra med människokroppen. Vill man ha en nervkittlande, annorlunda berättelse om varvulvar och en riktigt stark karaktärsutveckling med karaktärer som lär av sina motgångar kan man vända sig till den här. 
 

THE TREES GREW BECAUSE I BLED THERE - Eric LaRocca 

Eric LaRocca tog personalen med storm med “Thing have gotten worse since we last spoke”. Den innehöll tre riktigt obehagliga noveller och i The Trees Grew Because I Bled There innehåller hela åtta riktigt obehagliga berättelser. Fokuset är på den mörka sidan av kärlek med sorg, besatthet och kontroll. Bland annat möter vi en kvinna som har riktigt mörka fantasier när hon har hand om sitt syskonbarn, en cancerdiagnos, och ett småbarnspar som har ett möte i parken som får hemska konsekvenser.

En riktigt riktigt stark samling som skuttar mellan sorglig, äcklig, obehaglig och nagelbitande. Verkligen en bok som inte släpper taget om en. 

PIÑATA - Leopold Gout 

Carmen Sanchez är verksam som arkitekt i New York och när hennes firma behöver någon som ansvarar för en renovering av en gammal kyrka i Mexico hoppar hon snabbt på chansen att kunna introducera sina barn till deras rötter. Men redan i början av resan verkar en mörk kraft ha fäst sig vid den 11-åriga dottern Luna. När renoveringarna avslöjar ett dolt rum med en mystisk pinata gjord av lera och fylld med inälvor väcks en ande från en gammal koloniserad religion, och konsekvenserna blir förfärliga.

Med långsam uppbyggnad och en blick för historiska detaljer lyckas Gout lägga grunden för en riktigt krypande skräck som behandlar kolonialism och hämnd. 

STAR WARS JEDI ; BATTLE SCARS - Sam Maggs 

Återvänd till Jedi: Fallen Order-spelvärlden i Battle Scars! Händelserna utspelar sig några år efter Fallen Order och innan det kommande Jedi: Survivor. 

Hela besättningen från Stinger Mantis är här: Cal Kestis, Cere Junda, Greez Dritus, BD-1 och Merrin. De har sakta men säkert försökt nöta ner Imperiet men under ett särskilt uppdrag förändras allt när en Imperial desertör ansluter sig till gänget. Fret som hon kallas, berättar att det finns ett extremt mäktigt verktyg som kan göra stor skada på Imperiet; det enda problemet är att det än under Imperiets kontroll. Kan man verkligen lita på Frets information? Och kommer besättningen klara sig helskinnade? 

En ovanligt romantisk Star Wars-skildring med några barnförbjudna scener och en hel del action. Dessutom har Maggs verkligen lyckats skildra karaktärerna trovärdigt till spelet och det är ett perfekt komplement om man vill spendera lite mer tid med karaktärerna innan Star Wars Jedi: Survivor kommer ut. 

A DAY OF FALLEN NIGHT - Samantha Shannon

Samantha Shannons roman Priory of the Orange Tree blev snabbt en storfavorit i bokhandeln med dess intrikata världsbygge, spännande karaktärer och snåriga politiska spel. Den nya boken utspelar sig 500 år tidigare.

De fyra regionerna har sina egna historiska, religiösa och politiska ställningar och ingen av dom är kompatibla med de andra. Det ryktas att Dreadmount har fått ett utbrott och spottat ur sig wyrms och andra monster åt höger och vänster. Den Namnlöse, den värsta draken av alla drakar, har inte setts till på århundraden. Nu är det kaos och katastrof varhelst man vänder sig. Ledarna över de fyra regionerna måste hantera den här krisen på bästa möjliga sätt innan allt är förstört. 

Vi har återigen en berättelse som följer flera olika perspektiv och som verkligen lyckas grotta in sig i alla karaktärerna. Att ha läst Priory of the Orange tree ger ett lite större helhetsperspektiv och hjälpa till i föreståelsen av världen då det ryktas om att den här kommer vara ännu mer politiskt invecklad men det är verkligen inget måste. 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev